2019-11-01 Ph.d.-afhandling af læge Clara Helene Glazer

​Somatic health outcomes in infertile men: Diabetes, multiple sclerosis, and mortality

​Forsvaret fandt sted den 1. november 2019 kl. 14 i Nielsine Nielsens Auditorium, Mærsk Tower, Panum Instituttet, København Ø.

Resumé

Infertilitet er hyppigt forekommende og behovet for fertilitetsbehandling har været stigende gennem en årrække. Selvom udskydelse af stiftelse af familie spiller en rolle, udgør mandlig infertilitet, defineret som nedsat sædkvalitet, en medvirkende faktor i op til halvdelen af tilfældene. Bortset fra at adgangen til fertilitetsbehandling har medført, at mange ufrivillige barnløse bliver forældre, er de helbredsmæssige konsekvenser af mandlig infertilitet ikke så velundersøgt. Det er kendt, at mandlig infertilitet er en risikofaktor for udvikling af testikelkræft, og nogle studier har også fundet en øget risiko for prostatakræft. I de senere år, er der studier fra Europa og USA som har vist, at infertile mænd også har en højere forekomst af non-maligne sygdomme i sammenligning med fertile mænd. Hypotesen for denne sammenhæng er, at der er fælles underliggende faktorer, herunder hormonelle faktorer eller prænatale eksponeringer, som medfører både mandlig infertilitet og dårligt helbred.

I dette studie belyses, om infertilitet i de yngre år er en markør for udvikling kroniske sygdomme og dødelighed. Som led i studiet følges mænd, som har fået konstateret et fertilitetsproblem ved IVF klinikker i Danmark, via de danske sygdomsregistre i forhold til risiko for en række non-maligne sygdomme og dødelighed.  Ny viden af denne karakter vil have betydning for forståelsen af infertilitet såvel som de mekanismer, som leder til sygdom senere i livet, og kan i bedste fald anvendes til forebyggelse. Projektet er en del af Øresundssamarbejdet ReproUnion, som er en sammenslutning af danske og svenske specialister indenfor reproduktiv medicin.


Vejledere

Jens Peter Bonde, MD, PhD, DMSc, Department of Occupational and Environmental Medicine, Bispebjerg University Hospital, Denmark. 

Elvira Vaclavik Bräuner, PhD, Senior scientist, Department of Growth and Reproduction, University of Copenhagen, Denmark. 

Aleksander Giwercman, MD, PhD, DMSc, Molecular Reproductive Medicine, Department of Translational Medicine, Lund University, Sweden. 

Lone Schmidt, MD, PhD, DMSc, Professor wsr, Department of Public Health, Section of Social Medicine, University of Copenhagen, Denmark. 

Sandra Søgaard Tøttenborg, PhD, Post Doc, Department of Occupational and Environmental Medicine, Bispebjerg University Hospital, Denmark.


Bedømmere

Professor Claus Yding, DMSc, professor, Faculty of health and medical sciences, University of Copenhagen. Denmark.

Andrea Salonia, MD, PhD, Professor, Department of Urology, Università Vita-Salute San Raffaele, Italy.

Professor Ellen Mikkelsen, PhD, associate professor, Department of Clinical Epidemiology, Århus University, Denmark.
Redaktør