​- Jeg elsker mine rør!  Luís Carlos sørger for at rørene er på plads i det nye hospital. Fotos: Simon Rune Knudsen

"Vi må rive ned, hvis det ikke gøres ordentligt"

​Med afrikanske rytmer i blodet laver Luís Carlos det usynlige rør-arbejde, der får det nye hospital til at fungere.

Vent...

- Jeg elsker mine rør! Så enkelt opsummerer Luís Carlos Pereira Ramalho sit forhold til de mange rør, der borer sig gennem byggepladsen på Bispebjerg.

- De betaler mine regninger, tilføjer han med et grin, mens han kærligt klapper de lange røde slanger, der snor sig op gennem bygningen og leder vand væk fra det nystøbte betontag.

Luís Carlos er supervisor, og det er hans ansvar, at rørføringen på det nye hospital spiller. Han installerer og tester de mange rør, der fører vand og luft rundt i bygningen. Både til brug i vandhaner, aircondition-anlæg og også spildevand, der skal i kloakken.

- Hvis ikke jeg gør mit arbejde ordentligt, skal man rive bygningen ned og lægge rørene på ny, siger han om vigtigheden af det ’usynlige’ arbejde, der er afgørende for, at tingene fungerer i det færdige hus.

- Derfor laver vi mange test hele tiden, hvor vi tømmer rørene, for at se om vandet forsvinder, som det skal.

”Jeg skabte alt det her”

Luís Carlos, der er udannet blikkenslager, har arbejdet på projektet på Bispebjerg Bakke for firmaet Ramos Ferreira i lidt over et år.

- Da jeg startede her, var der ingenting. Jeg har installeret alle rør sammen med min kollega, så jeg vil gerne være her til projektet er slut. Så kan jeg sige, at jeg skabte alt det her med mine egne hænder, fortæller en stolt Luis Carlos.

Multinational byggeplads

Målebåndet er et af Luis Carlos mest benyttede værktøjer, når rørene tjekkes. Har de den rette længde? Er højden og hældningen korrekt?

Han diskuterer ivrigt problemstillingerne med sin kollega, der er spanier. Selv er han fra Portugal, men det hindrer ikke forståelsen mellem de to.

- Det er lidt ligesom dansk og svensk. Det er straks sværere, når der er håndværkere, der ikke taler engelsk, for så kan det være en udfordring at forstå hinanden, siger han om at være ansat på en byggeplads med mange nationaliteter.

Angolas rytmer i blodet

Luís Carlos har international erfaring fra byggepladser i både Frankrig, Nordirland og Holland, hvor han endda lærte sig sproget. I sin kulturelle rygsæk medbringer han også en lille bid af Afrika.

- Min mormor er fra Angola, og jeg holder meget af at lytte til afrikansk musik fra den region.

De bløde afrikanske rytmer virker som et passende soundtrack til den kommende danske sommer, som Luis glæder sig til:

- Det er en god dag på byggepladsen, når solen skinner, og man kan tage t-shirt og solbriller på, slutter Luis Carlos med et kæmpe smil.