Nu skal der graves ud til til Akuthuset på Bispebjerg

​Nyt Hospital Bispebjerg går snart i jorden på det store Akuthus-projekt. 60.000 kubikmeter jord - svarende til over 3000 lastbillæs - skal væk, og opgaven er netop blevet tildelt Arkil A/S.

Vent...

Nyt Hospital Bispebjerg har tildelt Arkil A/S opgaven at etablere byggegruben til første fase af Akuthusbyggeriet. Foto: Byggeriets Billedbank

Gravemaskinerne rykker snart ind på græsarealet syd for Tuborgvej og forvandler Bispebjerg Hospital til en af byens største byggepladser.

"Vi har fået et rigtig godt bud ind på opgaven fra Arkil, og vi glæder os til at se Akuthuset begynde at tage form. I første omgang fjerner vi ca. 60.000 kubikmeter jord fra byggegruben, så nu vil man for alvor kunne mærke, at der sker noget," siger byggechef Michael Southcott fra Nyt Hospital Bispebjerg.

Projektet delt i to

For at kunne styre byggeprocessen og minimere risici har projektorganisationen bag Nyt Hospital Bispebjerg valgt at dele Akuthusbyggeriet op i to overordnede opgaver: Nordblokken og Sydblokken.

• Nordblokken rummer de fleste af de "tunge funktioner" på hospitalet, såsom røntgen- og operationsrum. Disse placeres i den nordlige del af Akuthusets base. Det er denne del, der skal bygges først.

• Sydblokken omfatter alle sengetårne, ambulatorier med behandlingsrum, kontorer og hjælpefaciliteter, og her spiller arkitekturen og facader fx en meget større rolle i forhold til udbud.

”Vi glæder os til at se Akuthuset begynde at tage form,” siger byggechef Michael Southcott fra Nyt Hospital Bispebjerg. Foto Byggeriets Billedbank

"Ved at dele projektet op på denne måde, sikrer vi, at vi får de rigtige entreprenører til opgaven. Det er nemlig ikke lige meget, hvem der skal bygge fx operationsrum med de høje krav, der stilles til renhed. Samtidig giver det os tid til at færdigprojektere Sydblokken, så vi får den del af projektet helt på plads, inden vi sender det i udbud," siger byggechef Michael Southcott.

Åbner dørene i 2023

Gravearbejdet til Nordblokken går i gang i maj måned og forventes færdigt i efteråret 2018. Selve byggeriet bliver udbudt som en totalentreprise i maj 2018, og bygningen forventes at stå færdig i 2020. Herefter flyttes funktioner fra den eksisterende bygning 7 ind i Nordblokken, bygning 7 rives delvist ned, og Sydblokken kan så bygges i forlængelse af og ovenpå Nordblokken. Det færdige Akuthus forventes at kunne åbne dørene for patienter i 2023.

Illustration af, hvordan Akuthuset i Nyt Hospital Bispebjerg skal bygges i faser.