Milliondonation skal give nyt liv til de fredede haver på Bispebjerg Hospital

​De fredede patienthaver på Bispebjerg Hospital skal genfødes takket være en donation på knap 34 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
Vent...

Bispebjerg Hospitals fredede haveanlæg skal renoveres og revitaliseres. Den Palliative Have er en af de haver, der skal fornys. Foto: Byggeriets Billedbank.

Lad dit spædbarn møde verden for første gang i en frodig og tryg barselshave, tag din kronisk syge bedstemor på en trilletur under de blomstrende kirsebærtræer, eller genoptræn kroppen efter en ulykke til lyden af fuglefløjt. Sådan kan fremtiden meget vel komme til at se ud for patienter og pårørende på Bispebjerg Hospital.

En konkurrence om at renovere og revitalisere de fredede patienthaver på det historiske hospital er netop afgjort. Vinderprojektet af Erik Brandt Dam Arkitekter og Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter skal genoplive haveanlæggene med en række temahaver, der er tro mod den oprindelige havearkitekt Edward Glæsels visioner.

"Vinderforslaget viser stor indlevelse i Glæsels tankegang og formår at genskabe haverne med stor sans for detaljer i forhold til den oprindelige plan. Det har været et spændende konkurrenceforløb, der har vist flere muligheder for at give Bispebjerg Hospitals fredede patienthaver nyt liv, og vi glæder os til at se det realiseret," udtaler direktør Henrik Tvarnø fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 33,8 millioner til projektet, og fonden har været med til at vurdere de i alt fire forskellige forslag i en lukket konkurrence.

Vinderprojektet af Erik Brandt Dam Arkitekter og Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter skal genoplive haveanlæggene med en række temahaver. Her er det den Palliative Have, der skal være en rar oase for patienter og pårørende i en svær tid.

Helende haver

"Bispebjerg er et sansernes hospital. Her går fantastisk arkitektur, skønne haver og træer op i en højere enhed og er med til at hele os som mennesker – uanset om du er patient eller pårørende. Med donationen kan vi sikre, at de fredede haver bliver ført med ind i fremtiden som en del af Nyt Hospital Bispebjerg," siger en glad regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.

Konkurrencens formål var at finde et vinderprojekt, der på én gang skal respektere de eksisterende rammer og samtidig forny haverne og åbne dem for omverdenen. Det har landskabsarkitekterne løst ved dels at føre haverne tilbage til den oprindelige plan, og dels at tilføre haverne nye elementer. De nye elementer er for eksempel uformelle opholdsrum, aktiviteter til leg og træning, samt et stort nyt spejlbassin, der skal åbne området mod det store nye Akuthospital, der i øjeblikket bliver bygget på hospitalets nordlige område.

Projektet tager udgangspunkt i den oprindelige havearkitekt Edward Glæsels visioner. Tegning: Situationsplan, Martin Nyrop og Edward Glæsel, 1907. Det Kgl. Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek, Samlingen af Arkitekturtegninger.

Fredelig oase til den svære del af livet

For at sikre, at haverne ikke blot hylder de oprindelige over 100 år gamle tanker, men også kan leve op til nutidens behov, har dommerkomiteen bestået af både en række fagdommere inden for landskabsarkitektur og ledende medarbejdere fra hospitalet, der har rådgivet omkring brugen af haverne.

Hospitalsdirektør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Anne Jastrup, er begejstret for resultatet:

"Jeg glæder mig meget over, at vi med de nye helende haver kan tilbyde vores patienter og pårørende nogle endnu bedre rammer omkring deres behandling. For eksempel vil den palliative have være en fredelig oase med plads til refleksion og smukke naturoplevelser til de mennesker, der gennemlever en vanskelig del af livet på vores hospital," siger hun.

Vinderprojektet skal nu bearbejdes, og selve anlægsarbejdet forventes at gå i gang i løbet af 2019. Omkring 2021 vil patienter, pårørende, medarbejdere og andre besøgende til hospitalet kunne nyde de revitaliserede, helende haver på Bispebjerg Hospital.