To nye kunstværker indvies på Bispebjerg Hospital

​Torsdag den 15. juni 2017 indvies to nye kunstværker på Bispebjerg Hospital: ”Marionetdukkepavillonen” af Hartmut Stockter og ”Lyttehaven” af Elsebeth Jørgensen.
Nu løfter vi sløret for de nye og spændende værker af billedkunstnerne Hartmut Stockter og Elsebeth Jørgensen. Værkerne er skabt specifikt til Bispebjerg Hospital og byder patienter, ansatte og gæster indenfor i et kunstnerisk univers med afsæt i hospitalets helt særlige botanik- og kulturhistorie.

"Det kommer til at føles sært”

I haven bag hospitalets gamle badebygning, der i dag fungerer som ergo- og fysioterapi, inviterer Hartmut Stockter de besøgende til at indtage ”Marionetdukkepavillonen”. ”Marionetdukkepavillonen” er en skulpturel havepavillon med to figurer i menneskestørrelse, en voksen og et barn.

Marionetdukkepavillonen skal bygges af lærketræ og får to ophængte figurer, som man kan interagere med. Illustration: Hartmut Stockter.

"Man kan stikke hænder og fødder ind i de hule dukker og løfte fødderne og bevæge armene. Det kommer til at føles sært, og min tanke er, at det skal give en bevidstgørelse af de basale bevægelser, som alle tager for givet, men som ikke er selvfølgelige for fysio- og ergoterapiens patienter," forklarer Hartmut Stockter.

Lyt til kunsten

Igennem halvandet år har Elsebeth Jørgensen indsamlet billedmateriale og lyttet intenst til Bispebjerg Hospitals historier og lyde. Det er der kommet kunstværket ”Lyttehaven” ud af. I ”Lyttehaven” kan man i ventetiden eller på gåture på hospitalsområdet opleve flere timers lydmontage via www.lyttehaven.dk bestående af poetiske fiktionsfortællinger, lyde fra Bispebjerg Hospitals haver samt nye musiske kompositioner.

​Elsebeth Jørgensen (t.v.) og tonemester og komponist Ask Kæreby (t.h.) har brugt flere timer på at iagttage botaniske rum og optage lyde på hospitalsområdet. Fotocollage: Elsebeth Jørgensen.

”Jeg har sat mig ind i hospitalets historie via arkivmateriale og samtaler med mange mennesker, der har viden om stedets arkitektur- og botanikhistorie. Og så har jeg iagttaget stedet med mit kamera og selv optaget lyde herfra, så jeg ikke bare forholder mig til andres fortælling. Resultatet bliver et fiktionsværk, hvor fakta blandes med poetisk tekst og musik samt fortællende stemmer og forskellige lyde fra naturen herude,” fortæller Elsebeth Jørgensen.

Stedsspecifik kunst

I Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjergs kunststrategi er det en forudsætning, at den nye kunst, som implementeres på Bispebjerg Hospital, forholder sig til stedets historie, funktion eller brugere. Strategien lægger op til både kunstværker i de nye bygninger og på det eksisterende hospitalsområde. Fælles for kunsten er, at den skal være stedsspecifik og i en vis udstrækning bygningsintegreret. De to nye kunstværker er kurateret af Umage.

Indvielsen af kunstværkerne finder sted torsdag den 15. juni kl. 15.00-17.00, og alle er velkomne. Læs mere i invitationen her: Invitation.pdf