Projektleder Howard Jack Riley ved den nyfundne tunnel mellem Bispebjerg og Rigshospitalet

​Her ses projektleder Howard Jack Riley ved indgangen til den hemmelige tunnel, som går fra Bispebjerg Hospital til Rigshospitalet. Foto: Karen Grønkjær.

Hemmelig tunnel fra Bispebjerg til Rigshospitalet fundet

​I arbejdet med at renovere tunnelsystemet har håndværkerne opdaget en skjult tunnel, som menes at føre helt til Rigshospitalet. Den har formentlig været brugt af modstandsfolk under 2. Verdenskrig og kan nu få nyt liv som transportvej for patienter og medarbejdere, der skal transporteres hurtigt mellem Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet.
Det var nogle overraskede renoveringsarbejdere i tunnelsystemet under Bispebjerg Hospital, der forleden bankede løst puds af en mur og gjorde en fantastisk opdagelse: En tilmuret åbning dukkede op. De fik tilladelse til at bryde hul, og det viste sig at være en skjult tunnel.

”Vi har ikke afdækket hele tunnelen endnu, men den starter i hospitalets sydligste ende, og vi har en formodning om, at den fører hele vejen til Rigshospitalet,” fortæller projektleder Howard Jack Riley fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, som er ansvarlig for den igangværende renovering af tunnelsystemet.

”Jeg har hørt flere vandrehistorier om, at sådan en tunnel skulle findes, men jeg har ikke troet på dem før nu. Tunnelen har formentlig været brugt af modstandsfolk under 2. Verdenskrig, hvor ca. 2.000 jøder blev smuglet til Sverige gennem Bispebjerg Hospital,” fortsætter han og tilføjer, at det bliver spændende at udforske tunnelen for at se, om der er nogen historiske skatte såsom gamle breve eller lignende på den ca. 2 km lange strækning.

Tunnel til patienter

Direktionen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital glæder sig over nyopdagelsen. Der er allerede en høj grad af samarbejde med Rigshospitalet, og det bliver endnu lettere fremover. Både hvis medarbejdere skal skynde sig til møder, og hvis man hurtigt og sikkert skal overflytte patienter.

”Når vi får patienter med alvorlige traumer ind på Bispebjerg Hospital, skal de ofte sendes videre til Rigshospitalet. Det er helt optimalt, at patienterne på denne måde kan blive skånet for trafikstøj, opbremsninger og lignende. Vi vil undersøge muligheden for en form for underjordisk højhastigheds-tog for hospitalssenge,” siger vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Sikker vej for ældre

Den underjordiske tunnel kan også øge trygheden for ældre patienter, der skal i modsat retning:

”Vi har på Bispebjerg Hospital en Geriatrisk Afdeling, som af og til modtager ældre patienter fra Rigshospitalet. Ved at sende dem gennem tunnelen sikrer vi, at de patienter, der måtte være lettere diffuse, ikke farer vild på vejen. Det bliver faktisk muligt for mange at gå selv, de skal blot følge et reb på væggen. Så får de motion, og vi sparer ressourcer til transporten,” fortæller Claes Brylle Hallqvist.

Den hemmelige tunnel skal nu renoveres og forventes klar til brug omkring 1. april 2018.

Redaktør