Kompromis i sag om vejnavne til Bispebjerg Hospital

​Teknik- og Miljøudvalget imødekom en del af indsigelserne fra Bispebjerg Hospital, da udvalget mandag den 31. oktober skulle vedtage nye vejnavne til hospitalet. Den ene af to Esthers-veje bliver byttet ud med en vej på Rigshospitalet.

Esther bliver til Nielsine. Teknik- og Miljøudvalget besluttede mandag at lytte til hospitalets indsigelser mod at navngive hospitalets veje efter fire kvinder med forbogstavet E, hvoraf to hed Esther. Det nye forslag fra udvalget er at bytte om på et vejnavn på Bispebjerg Hospital og et på Rigshospitalet, og derved undgå at Bispebjerg Hospitals matrikel skal rumme både Esther Møllers Vej og Esther Ammundsens Vej. I stedet for Esther Møller, kommer Nielsine Nielsen til at lægge navn til en vej på Bispebjerg Hospital.

”Jeg er meget glad og lettet over, at Teknik- og Miljøudvalget har lyttet til vores indsigelser. Vi kunne godt have ønsket os en løsning, der ikke indeholdt tre E-navne, men vi er glade for i det mindste ikke at have to veje med navnet Esther,” siger hospitalsdirektør Janne Elsborg fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Vejnavnenævnets forslag om at opkalde fire veje efter kvinder med forbogstavet E er blevet justeret, så Esther Møller byttes ud med Nielsine Nielsen.

Ønsker enklere løsning

Hospitalets ønske var at gøre det endnu enklere for patienterne at finde vej, ved enten at have mere differentierede vejnavne eller ved at nøjes med to navne – ét vejnavn til hele hospitalsområdet og ét til psykiatrien, som kommer til at ligge i den nordøstlige del af området og får sin egen indkørsel fra Tuborgvej.

”Vi har haft en god og konstruktiv dialog med forvaltningen om at lave unikke husnumre til hospitalet, så vi ikke får de samme numre fire gange. Det betyder også, at det faktisk ikke er nødvendigt med så mange vejnavne, og for patienterne gælder det om at gøre det så enkelt som muligt at finde vej,” fastslår Janne Elsborg.

Ny høring om navne-bytte

Forslaget om at bytte om på Esther Møllers Vej og Nielsine Nielsens Vej skal nu i en høring, som man endnu ikke kender indholdet af, så hospitalet håber på at kunne benytte høringen til at komme med flere navne-forslag med andre forbogstaver eller på anden måde påvirke løsningen.

”Selvom vi nu kun har tre E-navne og Nielsine, er der stadig risiko for forveksling. Og hvis man taster den forkerte Esther i gps’en, bliver man jo nu sendt til Rigshospitalet i stedet for til Bispebjerg Hospital,” påpeger Janne Elsborg.

Regionsrådsmedlem Lars Gaardhøj (A) og hospitalsdirektør Janne Elsborg var fortrøstningsfulde efter foretrædet for Teknik- og Miljøudvalget. Foto: Karen Grønkjær.

Et hospital er ikke som resten af byen

For at understrege sagens alvor var både hospitalsdirektøren, regionsrådsmedlem Lars Gaardhøj (A) og en projektleder for kommunikation mødt op til foretræde for Teknik- og Miljøudvalget mandag eftermiddag.

”Jeg vil gerne rose udvalget for at tage godt imod kritikken. Men problemet er stadig ikke helt løst. Det er muligt at andre områder af byen fungerer fint med flere gange Poul, Christian eller Frederik, men et hospital er ikke som resten af byen. Her kommer patienter og pårørende i oprevet sindstilstand med meget andet end vejnavne i tankerne, så jeg kan godt være bekymret for, at mange stadig vil have svært ved at finde vejen gennem tre E-navne,” siger Lars Gaardhøj, der er formand for den politiske følgegruppe for Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Hospitalet får ud over vejnavnene nye husnumre, der ikke er helt på plads endnu. Formålet med ændringerne er, at alle offentlige indgange skal kunne tastes i en GPS.