Parkering, pølser og panorama

​Med en pølsevogn og talerstol på 4. sals terrasse blev der holdt rejsegilde på det nye parkeringshus på Bispebjerg Hospital den 20. august. Parkeringshuset skal være et vartegn for Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg og byder ud over 600 p-pladser på en fantastisk udsigt og en lille byhave til naboerne.​

​Folk stod i kø for at få første kig på udsigten fra toppen af parkeringshuset til rejsegildet den 20. august. Huset er 24 meter højt og med en placering på toppen af Bispebjerg Bakke giver det en panoramaudsigt, som er helt unik i Københavns Nordvest-kvarter.

Panorama-udsigt fra toppen af parkeringshusets tag blev nydt af de mange besøgende til rejsegildet. Foto: Byggeriets Billedbank.

Parkeringshuset har fået monteret det sidste betonelement, og det gav anledning til et rejsegilde for håndværkere og personale på hospitalet samt et ekstra arrangement om eftermiddagen for naboerne.

​Mere end et p-hus

”I dag fejrer vi byggeriet af et hus, der er mere end et parkeringshus, et hus, der ikke kun er til biler, men også til mennesker. Vi har trukket de tre øverste etager fra naboerne for ikke at tage alt deres lys, og det har skabt terrassen, hvor vi står i dag, og hvor vi håber at kunne etablere en lille byhave sammen med naboerne,” seniorprojektleder Ronan O’ Reilly fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg og fortsatte:

”På samme etage er der et fint kig til Grundtvigkirken, og går man hele vejen til toppen, får man et unikt vue over byen. Vi arbejder på en lille udkigsplatform, hvor vi vil markere, hvilke landemærker, man kan skimte.”

Seniorprojektleder Ronan O’ Reilly takkede håndværkerne for godt udført arbejde på Bispebjerg Hospitals p-hus, der bliver indviet sidst på året. Foto: Byggeriets Billedbank.​

Gratis træning med udsigt over byen

Der var til rejsegildet rift om at få et glimt af udsigten, for endnu er den for de udvalgte få, der har adgang til byggepladsen. Men fra slutningen af året kan alle og enhver ganske gratis tage en tur i toppen af parkeringshuset. For bilister er der let adgang via rampen, der snor sig ud mod Tuborgvej, og fodgængere kan få god træning af lår og baller med i købet ved at gå de otte etager op ad vindeltrappen på hjørnet af Tuborgvej og Charlotte Muncks Vej. Der vil naturligvis også være elevator til dem, der er mindre let til bens.

”Jeg er godt klar over, at mange naboer er kede af, at det nye parkeringshus skygger og tager deres udsigt. Det er vi også kede af. Til gengæld afhjælper vi de omfattende parkeringsproblemer, der i dag er på hospitalet og i nærområdet,” siger Ronan O’ Reilly.

Facaden er ved at blive beklædt med lameller af corten-stål. Med tiden vil de ruste og få en rødbrun farve, der skal spille sammen med det fredede hospitals røde mursten. Samtlige lameller bliver drejet mod Grundvigskirken, så bygningen fremstår åben mod Tuborgvej og lukket mod Charlotte Muncks Vej og Vestre Længdevej.

Bedre plads i fremtiden

Det bliver som udgangspunkt gratis at parkere i p-huset, men det er forberedt til, at der kan laves restriktioner, hvis hele byen begynder at bruge huset til langtidsparkering. Hospitalets personale vil blive bedt om at bruge p-huset, så der er plads til patienterne på parkeringspladserne tættere på indgangene.

”Jeg synes, det tegner til at blive et rigtig godt og funktionelt hus. Og det har også været tiltrængt. Udsigten her fra toppen er jo helt fantastisk, så jeg tror, der bliver kamp om at parkere på øverste etage,” sagde seniorkonsulent Karin Brems fra Udviklingsafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i en dialog med projektchef Morten Vibæk fra 5E Byg, der har været med til at udforme og bygge huset.

Projektchef Morten Vibæk fra 5E Byg i dialog med seniorkonsulent Karin Brems fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Foto: Louise Bendixen.​

​​​”Det bliver virkeligt funktionelt. Man kan se udefra, hvor mange pladser der er fri. Det bliver nemt at finde rundt og få et overblik over de ledige pladser. Og så kan man tage elevatoren eller trappen ned og komme lige ud til det nye Akuthus,” svarede han.​

Redaktør