Nedrevne bygninger genbruges

Når Bispebjerg Hospitals bygninger nærmest Tuborgvej i disse dage må lade livet, lever dele af dem videre i nye bygninger. Prisen på nedrivning af de fem bygninger er blevet markant lavere på grund af genbrug – og så er det godt for miljøet.

​Da nedrivningen af bygningerne 13, 14, 47, 48 og 49 på Bispebjerg Hospital blev budt ud, så nedbrydningsfirmaet P. Olesen & Sønner ikke bare nogle gamle bygninger, der skulle fjernes. De så en mulighed for genbrug.

”Vi fik i licitationen en pris, som var under, hvad vi havde forventet, og hver en sparet krone kan jo bruges til at gøre det nye hospital og psykiatri bedre. At vi samtidig skåner miljøet ved at genbruge ressourcerne, er en yderligere bonus,” siger projektleder Urd Nørgård-Nielsen fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Bygningerne nærmest på Tuborgvej skal alle rives ned, og murstenene genbruges. Den store, røde bygning 13 bliver den sidste. Mellem træerne bag søen gemmer sig to bygninger mere. Foto: Dragør Luftfoto.​

​Værdifulde mursten

For entrepriseleder Peter Olesen fra P. Olesen & Sønner var det helt naturligt at overveje genbrug, da han besigtigede bygningerne, der skulle rives ned:

”Bygning 14 er jo klassisk pavillonbygning, som fra starten er blevet samlet af otte stykker. Jeg ved af erfaring, at den slags bygninger sagtens kan bruges igen. Så jeg fandt en køber, der gerne ville overtage den,” fortæller han og tilføjer, at også murstenene i de øvrige bygninger er penge værd:

”De gamle mursten kan vi sælge det dobbelte af, hvad nye mursten koster. De gamle sten er mere værdifulde, fordi de passer bedre til eksisterende bygninger og derfor kan bruges til udbygninger og lignende.”

Bygning 14 er en pavillonbygning, der kan skilles ad og genbruges et andet sted i landet. Hvem, der kommer til at bo i den fremover, er endnu uvist. Foto: Louise Voss Bendixen.

Gamle bygninger får nyt liv

Bygningerne 13, 47, 48 og 49 bliver væltet relativt forsigtigt. Den store bygning 13 bliver den sidste, og den rives ned omkring 1. oktober. Herefter bliver murstenen sorteret og sendt til et firma i Hedehusene, der er specialiseret i at rense mursten til genbrug.

”Vi forsøger altid at genbruge mest muligt fra de bygninger, vi river ned. Vi har også genbrugsbutikker med forskellige dele fra bygninger. Desuden kan gammelt træ blive til spånplader, og jern kan smeltes om. På den måde får det hele et nyt liv, ” siger Peter Olesen.

Reservedele til hospitalet

Inden bygningerne blev overdraget til nedrivning var de allerede blevet finkæmmet for dele, som hospitalet selv kan genbruge. Alt fra sæbedispensere til dørlåse er skruet ned og gemt væk som reservedele til det bestående Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Når bygningerne i slutningen af året er væk, vil terrænet blive genoprettet. Arealet må gerne bruges, men det bliver den rå jord, der ligger tilbage, da det ikke kan betale sig at så græs, inden anlæggelsen af Akuthuset går i gang i 2018.

Redaktør