Mere end et hus til biler

Parkeringshuset på Bispebjerg Hospital er indviet og taget i brug. Ved en fest for personale og naboer kørte regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen som den første ind i huset og tændte for strømmen. Garagerock og gullaschsuppe satte stemningen i et parkeringshus, der ikke kun er for biler.
Parkeringshuset blev indviet med garagerock på taget

​”Built to be wiiiild…” brøler forsangeren, og tonerne fra el-guitaren strømmer ud af teltet på toppen af parkeringshuset. Der er rockmusik og gullaschsuppe til de fremmødte ved indvielsen af Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals nye parkeringshus. Lidt tidligere kørte regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (A) som den første sin bil ind i huset og parkerede på taget med udsigt til hele København.

​Regionsrådsformanden kørte som den første ind i parkeringshuset og parkerede på taget. Foto: Per Sams.

”Der er mange detaljer i parkeringshuset, der gør, at det er mere end et hus til biler. Da jeg ankom, satte jeg jo strøm til huset. Men faktisk er huset i forvejen fuldt af strøm. På taget over rampen er monteret 200 kvm. solceller, som dækker 20 pct. af parkeringshusets energiforbrug. Under huset er nedgravet et såkaldt forsinkelsesbassin, der kan opsamle regnvand for at sikre, at der ikke kommer for stort pres på de københavnske kloakker. Så fra øverst til nederst er der tænkt på at belaste miljøet mindst muligt,” konstaterede Sophie Hæstorp Andersen i sin tale.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen satte strøm til parkeringshuset, der har 200 kvm. solceller på taget, hvilket dækker 20 pct. af husets energiforbrug. Foto: Byggeriets Billedbank.

Parkeringshuset er 24 meter højt og rummer ca. 600 parkeringspladser. Alle parkeringspladser vil fra starten være gratis, og der er kun tidsbegrænsning på de nederste to etager. Hospitalets personale bliver opfordret til at bruge parkeringshuset, så der er bedre plads til patienterne tæt på indgangene.

​Stor efterspørgsel på parkering

Og parkeringshuset løser en stor efterspørgsel på parkeringspladser på området. Selvom halvdelen af personalet cykler, og der går busser i nærheden, er der ofte pres på p-pladserne.

”Hospitalet har i mange år trukket veksler på naboernes tålmodighed med mange parkerede biler fra patienter og besøgende på de nærliggende gader. Nu kan vi give lidt igen,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

​​​​​Parkeringshuset er et markant vartegn for Bispebjerg Hospital. Foto: Byggeriets Billedbank.

Selvom naboerne får gratis parkering, er nogle også kede af at få så stor en bygning så tæt på. Men flere tiltag skal gøre huset til en mere vellidt nabo: De øverste tre etager er trukket væk fra Charlotte Muncks vej i respekt for naboerne, og det har givet en terrasse på 4. sal, hvor man kan tage et pusterum på vej til behandling eller på vej hjem fra arbejde. Der er desuden dialog med naboerne om at etablere en haveforening, der kan drive en lille byhave på arealet.

​​​Liv i parkeringshuset

”Vi vil faktisk gerne have, at der kommer liv i huset, så det bliver et trygt sted at opholde sig og hente sin bil også i de sene timer,” siger vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og tilføjer:

”På taget bygger vi de kommende måneder en udsigtsplatform med en kikkert, hvor man kan komme op og betragte Københavns skyline. Det er ret unikt, at vi her i Nordvest-kvarteret får en mulighed for at komme højt til vejrs og få et 360 graders vue over byen. Jeg håber, at områdets børn og andre beboere vil bruge dette tilbud.”

​​​Der er en flot udsigt fra parkeringshusets tag. Her vil snart blive etableret en udsigtsplatform. Foto: Per Sams.

Parkeringshuset skal være et vartegn for det nye hospital på Bispebjerg, der skal opføres frem til 2025. Det er et markant byggeri, der med sine rustrøde lameller både skal vække opsyn og spille sammen med hospitalets fredede bygninger. Over de kommende år vil klatreplanter vokse op på en del af huset, og i foråret bliver huset yderligere beriget med et stort kunstværk ved trappeopgangen, så det mere og mere bliver et hus til mennesker og ikke kun til biler.