Hospitalsbyggeri kigger langt efter kvalificeret arbejdskraft

​Når de store byggeopgaver på Nyt Hospital og Ny Psykiatri går i gang i 2018, kan de danske entreprenører og håndværkere være optaget på andre store byggerier. Det kan derfor blive nødvendigt at hente hænder i udlandet, hvor der også er større erfaring med hospitalsbyggeri. Men det er ikke uden problemer.

Et​ hospitalsbyggeri er en højkompleks byggeopgave, som ikke alle kan udføre. Derfor er risikoen for at mangle kompetente entreprenører og håndværkere noget, man tager alvorligt på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

​​​”Hospitaler er teknisk avancerede bygninger i stor skala. Kompleksiteten er på højde med en lufthavn. Der er i øjeblikket mange store byggerier i gang, og vi kommer lige i slipstrømmen. Så hvis eksempelvis Femern Tunnelen eller de andre store hospitalsbyggerier bliver bare lidt forsinkede, risikerer vi at mangle arbejdskraft,” konstaterer entreprisechef Carsten Nyboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. ”Vi går ikke direkte efter udenlandsk arbejdskraft, men for at sikre at vi kan holde tidsplanen og levere høj kvalitet til de aftalte penge, er vi åbne for mulighederne, siger entreprisechef Carsten Nyboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Foto: Byggeriets Billedbank.​

Dialog m​ed entreprenører

Derfor er byggeorganisationen bag det store byggeprojekt til 4 mia. kr. i løbende dialog med entreprenører i både Danmark og udlandet. Projektet er desuden repræsenteret på Copenhagen Capacity’s Investorportal og i kampagnen Greater Copenhagen.

”Det bliver pludselig synligt, hvor mange store byggerier, der er og kommer i Danmark, og så bliver vi mere interessante for udenlandske entreprenører. Vi gør også en del ud af, at projektet skal være tilgængeligt på både dansk og engelsk, både i udbud på hjemmeside og LinkedIn,” fortæller Carsten Nyboe.

Stor erfaring i ud​​landet

Projektet har de seneste år haft besøg fra bl.a. England, Østrig, Nederlandene, Finland, Tyskland og Spanien af entreprenører, der er interesserede i at byde på byggeopgaven.

”I lyset af hvor kompliceret det er at bygge hospitaler, er det ret interessant at tale med virksomheder, der har bygget 600 hospitaler. Det er jo en helt anden erfaringsvolumen, end danske virksomheder har,” siger entreprisechefen og tilføjer:

”Vi går ikke direkte efter udenlandsk arbejdskraft, men for at sikre, at vi kan holde tidsplanen og levere høj kvalitet til de aftalte penge, er vi åbne for mulighederne.”

Det er danske håndværkere, der i øjeblikket er ved at bygge parkeringshuset på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, men når projektet er på sit højeste i 2018, kan det blive nødvendigt at hente arbejdskraft i udlandet. Foto: Byggeriets Billedbank.​

Br​ug for styring af udenlandske arbejdsvilkår

Entreprisechefen er dog også opmærksom på, at der kan være udfordringer forbundet med at hente arbejdskraft uden for Danmark.

”Vi ønsker på ingen måde at danske håndværkere bliver underbudt, og vi stiller gennem Region Hovedstaden en række krav om blandt andet sociale klausuler og praktikpladser. Men det er ingen hemmelighed, at der de senere år ikke er blevet uddannet nok danske håndværkere, fordi der ikke har været vækst i branchen. Vi kan derfor hurtigt løbe tør for kvalificerede danske hænder,” siger Carsten Nyboe.

Det kan være rigtig svært for entreprenørerne at styre og kontrollere en udenlandsk underentreprenør. Enkelte store entreprenører har taget konsekvensen og åbnet hvervekontorer i fx Polen, så de selv ansætter håndværkerene og er sikre på, hvilke vilkår de arbejder under.

”Det glæder mig, at nogen tager udfordringen alvorligt, og jeg kan kun opfordre andre til at gøre det samme, så vi får ordentlige vilkår for de hænder, vi henter i udlandet. Ligeledes vil vi som bygherre fortsætte dialogen med andre store byggerier og entreprenører om, hvilke krav vi skal stille til håndværkernes arbejdsvilkår, og hvordan vi kan håndhæve dem,” lyder det fra Carsten Nyboe.