Bygning 15 viger pladsen for fremtidens psykiatri

Den store, flade bygning 15 bag Lersø Komplekset er revet ned. Området vil være spærret af, indtil byggeriet af Ny Psykiatri Bispebjerg går i gang i 2018. Lige nu er konkurrencen om, hvordan psykiatrien skal se ud, i sin afsluttende fase.

I disse dage bliver hegnet omkring den nu nedrevne bygning 15 på Bispebjerg Hospital indskrænket. Så bliver det igen muligt at benytte fortovet og parkeringspladserne på bagsiden af Lersø Komplekset.

Bygning 15 er væk, og kælderen er dækket til med tagpap. Hegnet bliver flyttet, så fortov og p-pladser kan benyttes igen. Foto: Dragør Luftfoto.​

​​Hegn indtil byggestart

”Vi bevarer kælderen under bygning 15 frem til byggestart og har nu lagt tagpap på for ikke at få regn ind. For at tagpappet ikke skal blive ødelagt, har vi valgt at lade hegnet blive stående, indtil byggeriet begynder i 2018,” fortæller projektleder Mogens Hedegaard Andersen fra Ny Psykiatri Bispebjerg og tilføjer:

”Vi kunne selvfølgelig have ladet bygningen blive stående nogle år endnu, men den indeholdt en masse miljøfarlige stoffer såsom PCB, asbest og bly. Så den var ikke velegnet som arbejdsplads, og vi ville gerne undgå, at nedrivningen kunne trække ud og forsinke projektet, hvis vi ventede til senere.”

​På vej mod et vinderprojekt

Hegnet bliver altså en fast bestanddel af området de kommende år. De fine malerier, som blandt andre patienter fra psykiatrien har malet, vil igen udsmykke hegnet sammen med billeder af det kommende psykiatri-projekt, når det er valgt.

”Vi er nu så langt i konkurrencen, at vi har tre projekter tilbage, som vi er i gang med tredje og sidste forhandlingsrunde med. Nu evaluerer vi projekterne, skriver en evalueringsrapport og orienterer politikerne om, hvem der vinder konkurrencen. Og så glæder vi os til at kåre vinderen i starten af det nye år,” siger Mogens Hedegaard Andersen.


Patienter fra psykiatrien har udsmykket hegnet ud fra temaet ’fremtidsdrømme’. Foto: Louise Bendixen.​

Projekterne justeres

De tre projekter blev udvalgt og vist frem i maj måned, men siden da er der sket en del med dem. Antallet af kvadratmeter er blandt andet blevet beskåret, og så har en række personalegrupper givet input til projekterne.
 
”Det har været en vigtig del af processen, at medarbejderne har været involveret i at evaluere projekterne. Det har medført flere justeringer, når notater fra personalegrupperne er blevet givet videre til de tre hold i konkurrencen,” fortæller Mogens Hedegaard Andersen, der dog ikke kan løfte sløret for konkrete ændringer.
 
Alle bliver meget klogere den 3. februar 2016, når vinderen af konkurrencen om Ny Psykiatri Bispebjerg bliver kåret.​
Redaktør