Borgere tester hospitalets nye madkoncept

​Bispebjerg Hospital er på trapperne med et nyt koncept for patientmaden. Hospitalets sparringspanel, Borgerrådet, var på besøg i køkkenet og fik lov at smage på maden.

​​​Måltidet er ofte et af højdepunkterne under en indlæggelse, og maden spiller en vigtig rolle for patienternes velbefindende og mulighed for at komme sig. Køkkenet på Bispebjerg Hospital er snart klar med et nyt madkoncept, der skal gøre patientmaden mere indbydende og lækker.

Borgerrådet er hospitalets nye sparringspanel, der skal give input til både byggeriet af Nyt Hospital Bispebjerg og også til hospitalets daglige virke. Rådet var inviteret til at smage på den mad, hospitalet serverer for patienterne, og til at komme med idéer til, hvad der er vigtigt for den gode spiseoplevelse..

Video: Se her, hvad Borgerrådet mente om det, de fik serveret:

Mindre udvalg, bedre kvalitet

I slutningen af november bliver hospitalets nye madkoncept lanceret. Køkken- og Servicechef på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Sune Læborg fortæller:

"Vi har fokus på patienten, når vi laver mad. Vi prøver altid at lave noget, patienterne godt kan lide. Det nye madkoncept handler om, at vi skærer ned i udbuddet og hæver til gengæld kvaliteten af det, vi serverer. Fx har vi skåret al smørrebrød væk, som var meget ressourcekrævende at tilberede. I stedet for 7 forskellige stykker smørrebrød tilbyder vi i fremtiden en anretning med f.eks skinke, kold kartoffelsalat og brød samt to pålægssalater. Og så laver vi selv vores egen marmelade."

​​​"Vi har fokus på patienten, når vi laver mad," siger Sune Læborg, Køkken- og Servicechef på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Foto: Louise Voss Bendixen

Måltidsværter gør en forskel

Synsindtrykket er vigtigt, når det kommer til mad, så også serveringen er i fokus. Køkkenet har eksperimenteret med at anrette maden i små skåle, som gør måltidet mere appetitligt at se på. Også et lille drys med grønt på toppen kan gøre en stor forskel.​​ Så det er hverken en dyr eller besværlig indsats, der skal til for at servere et lækkert måltid mad for patienterne.

En række medarbejdere på hospitalet har funktion som 'måltidsværter'. Det vil sige, at de anretter og serverer maden for patienterne - enten på patientstuen eller i opholdsrummene. De bliver trænet i at gøre maden mere indbydende, således at ​flest mulige patienter kan få en god spiseoplevelse på hospitalet.​​ ​​​