Medarbejdere på tophemmelig mission

I denne uge blev brugerinvolveringen i arkitektkonkurrencen på det kommende Akuthus på Bispebjerg kickstartet. I et intensivt og tophemmeligt forløb skal medarbejdere fra hospital og psykiatri i løbet af efteråret give deres vurdering af syv forskellige bud på fremtidens hospital.

Brugergrupperne er samlet til kickstartsmøde for den intensive indragelsesproces i arkitektkonkurrencen. Foto: Louise Bendixen

”Det er sgu spændende det her!” udbryder Hilde Schroll Jespersen begejstret og bringer smilene frem hos de omkring 55 fremmødte medarbejdere fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler samt Psykiatrisk Center København. Hilde er projektleder for brugerinddragelse på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Hun har netop løftet sløret for processen for efterårets brugerinddragelse i arkitektkonkurrencen om det nye Akuthus.

”Jeg har simpelthen glædet mig sådan til at nå hertil, hvor hospitalets daglige brugere kan få mulighed for at vurdere forslagene, for nu kan vi virkelig begynde at snakke om konkrete løsninger,” siger Hilde Schroll Jespersen, der får et travlt efterår.

Hun skal nemlig på kun halvanden måned indsamle viden fra de otte forskellige brugergrupper og fra direktionen og producere et samlet fagligt notat, som skal gives videre til den dommerkomite, der bedømmer projektforslagene i konkurrencen.

Hilde Schroll Jespersen. Foto: Byggeriets Billedbank

Fortroligt materiale

Syv rådgiverhold har tegnet forslag til det ca. 70.500 kvadratmeter store akuthus, der skal bygges fra slutningen af 2017. Medarbejderne skal gennemgå tegninger og finde styrker og svagheder ved forlagene. Det kan fx være placering af røntgen i forhold til akutmodtagelsen – hvordan synes personalet, at det er løst i forhold til at sikre gode flows. Både for patienten og personalet.

Arbejdet vil foregå i dybeste fortrolighed. Det er nemlig meget vigtigt, at ingen informationer om de enkelte projektforslag slipper ud til omverdenen, da konkurrencen så risikerer at måtte gå om. Og det er både meget dyrt og meget besværligt. Derfor må deltagerne i brugergrupperne ikke fortælle om arbejdet, , før brugerprocessen er afsluttet.

Forventningsfulde deltagere

Hanne Slott Jensen, ledende overlæge fra Reumatologisk Afdeling på Frederiksberg Hospital, er med i Den Gennemgående Brugergruppe, og hun er forventningsfuld og spændt på processen.

Hanne Slott Jensen. Foto: Louise Bendixen
”Det bliver spændende at se projektforslagene og komme med input. Vi har lige nu en fantastisk mulighed for at nytænke patientbehandling og patientens vej igennem systemet. Som universitetshospital er vi forpligtet til at udvikle os indenfor forskning og undervisning, og så har vi et klart fokus på at skabe et godt arbejdsmiljø for medarbejderne. Alle disse ting skal samtænkes i det nye hospital.”

At det er en stor opgave og ansvar at være med til at bygge hospital til fremtidens behov er Hanne Slott Jensen godt klar over: ”Der sker så meget nyt i de næste 10 år indenfor it, teknologi og logistik. Men udviklingen stopper jo ikke i 2024, når hospitalet står færdigt. Vi er med til at lægge fundamentet for, at vi fortsat er i stand til at udvikle os i de næste 50 år.”

Plads til nye arbejdsgange

Akuthuset skal rumme mange forskellige funktioner og fagligheder, der skal arbejde side om side på nye måder. Med helt nye fysiske rammer, bliver det nemlig også muligt at gentænke arbejdsgange og patientforløb. For eksempel kommer fysio- og ergoterapien tættere på patienterne i det nye hospital.

Morten Østergaard er ledende terapeut på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler og også medlem af Den Gennemgående Brugergruppe. Han glæder sig til, at projektet nu bliver mere konkret:

”Som ansvarlig for fysio- og ergoterapeuter er det meget spændende at indtænke aktivitet og træning i det nye hospital. Vi ved jo, at træning er uhyre vigtigt for at få patienterne på benene igen. På bare tre dage i sengen, mister man 10 procent af sin muskelstyrke. Derfor er det faktisk livsnødvendigt at kombinere behandlingen med træning, og nu har vi en enestående mulighed for at kunne designe et hospital, der giver mulighed for det. Det er et stort privilegium at få lov at være med til.”

Sammen med de andre medlemmer af brugergrupperne skal Morten Østergaard nu i gang med et stort og koncentreret arbejde med at sætte ord på medarbejdernes stemme i bedømmelsesprocessen. Resultatet af deres anstrengelser kan vi alle glæde os til at opleve, når en endelig vinder af konkurrencen vælges i sommeren 2015.