Studerende tænker nyt til fremtidens hospital

Danske og internationale studerende hjælper Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg med at tænke ud af boksen i forbindelse med Ecoweek, hvor byggeprojektet bliver brugt som case.
Ideer til nytænkende cykelskure, imødekommende p-huse og byggepladsen som god nabo blev midt i maj udviklet af over 250 danske og internationale studerende på Københavns Erhvervsakademi (KEA). Den 13. til 19. maj 2013 var nemlig Ecoweek.

Ecoweek er en NGO, der arrangerer workshops for studerende og nyuddannende arkitekter, bygningskonstruktører, ingeniører etc. rundt om i Europa for at udvikle idéer til bæredygtige løsninger på eksisterende problemstillinger. Blandt de 26 cases fra Københavns Nordvest-kvarter er tre cases fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

De studerende har været på rundtur på Bispebjerg Hospital, før de begyndte at udvikle ideer til cykelskure, p-hus og byggeplads. Foto: Louise Voss Bendixen.

Et imødekommende p-hus

Lederen af den gruppe, der arbejder med idéer til et imødekommende parkeringshus, hedder Andrea Queiroz Rego. Hun er urbandesign-arkitekt og underviser på Federal University of Rio de Janeiro i Brasilien.

"Vi prøver at udvikle en fleksibel bygning, der kan skabe integration med lokalsamfundet. De studerende er kommet med gode idéer om fx at inkludere træningsfaciliteter, legeplads og butikker i parkeringshuset," fortæller hun og tilføjer:

"Jeg synes, at det er en rigtig god idé, at hospitalet i fremtiden skal integreres mere med byen, for området har store kvaliteter. Byggeriet bliver en stor omvæltning for lokalsamfundet, så hvis ikke borgerne oplever en grad af involvering, vil byggeriet blive negativt modtaget."

Vilde idéer

De studerende besøgte hospitalet mandag og har arbejdet med de tre cases hele ugen. Fredag morgen præsenterede de deres idéer for byggeorganisationen bag Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg før den store finale med præsentation af idéerne i Nørrebrohallen lørdag formiddag.

De tre grupper har henholdsvis designet et koncept for cykelskure inspireret af den arkitektoniske Arte Nouveau, udarbejdet et idékatalog til integrerende byggepladshegn og tegnet et parkeringshus med indbyggede butikker og særligt hensyn til eksisterende træer.

En af de studerende, Nadia Tscherning fra den internationale bygningskonstruktørlinje på KEA, synes, det er spændende at beskæftige sig med hospitalets kommende parkeringshus:

"Det er en vigtig del af byggeriet og af hverdagen for brugerne. Det skal ikke bare være en betonblok. Vi har mange sjove idéer, som blandt andet involverer solenergi og planter. Nogle vilde idéer har vi dog skudt ned, eksempelvis et vandløb gennem parkeringshuset."

Arkitekt Andrea Queiroz Rego (th.) og KEA-studerende Nadia Tscherning (tv.) synes, det er spændende at arbejde med hospitalets kommende p-hus. Foto: Karen Grønkjær Kjeldsen.

Lærer af de studerende

Vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler er glad for de unges input:

"Det er imponerende, hvad de har nået på en uge. Byggepladshegnet rummer visualisering af mange gode og kreative idéer. Det er rigtig godt tænkt af parkeringshusgruppen at bygge rundt om de store træer, men praktisk kan det måske vise sig svært at udføre. Jeg er også ret begejstret for de flotte, buede cykelskure, som både spiller sammen med de fredede bygninger og samtidig er en meget fleksibel løsning, der bruger moduler i stor og lille skala og nemt kan flyttes rundt efter behov."