Hospitalerne passer på kunsten

Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler råder over en skattekiste af kunstværker både inde og ude. Kunsten er netop blevet registreret, så den kan sikres for eftertiden og flyttes ordentligt ind i det nye hospital.

Elektronisk registrering af kunsten

Kunstværkerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler er netop blevet registreret og ført ind i en elektronisk database. Formålet med den omfattende registrering er at få en præcis optegnelse over, hvor kunsten er placeret på de to hospitaler, så man kan tage forholdsregler i forbindelse med byggeriet af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

- Det er vigtigt at få registreret kunsten, så den kan sikres for eftertiden. Indtil nu har der ikke været et komplet overblik over, hvad der findes på de to hospitaler. Men det har vi nu lavet om på med denne registrering, udtaler projektleder Tine Hancock fra Bispebjerg Projektet.

Bygningsintegreret kunst

Kunstværkerne kan være alt lige fra malerier til skulpturer og udsmykninger på bygninger. Overalt i de oprindelige pavilloner findes der såkaldt bygningsintegreret kunst. Det er for eksempel kunstværker, der blev bygget direkte ind i murene, da hospitalet blev opført for 100 år siden. De gamle pavilloner skal renoveres i løbet af de næste år, og håndværkerne skal under arbejdet passe på, at den bygningsintegrerede kunst ikke tager skade.

Ved nedrivninger i forbindelse med det nye byggeri, skal kunsten flyttes og opbevares forsvarligt i byggeperioden, og i forbindelse med den endelige fusion, skal kunsten fra Frederiksberg Hospital tages med til Bispebjerg og placeres hensigtsmæssigt på hele hospitalets område. Derfor giver det god mening at lave en nøje registrering af kunsten allerede nu, så processen kan planlægges ordentligt.

Kunsten er blevet registreret på tablets, som kan tage billeder og indsamle data om værkerne. Her testes systemet på et af de 'bygningsintegrerede' værker i byggeprojektets eget mødelokale. (foto: Louise Bendixen)

Gule veste og tablets

Kunstregistreringen fandt sted i starten af marts måned Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler. Studerende iført gule veste har været rundt i alle rum på begge hospitaler for at indfange kunsten. Hver gang de er stødt på et kunstværk, har de taget et billede, målt kunstværket op og registreret placeringen elektronisk. Alt er foregået på bærbare tablets, som overfører informationerne direkte til en stor database.

Projektleder Tine Hancock fra Bispebjerg Projektet.

- Overalt er registranterne blevet godt modtaget af interesserede medarbejdere, som synes, at det er vigtigt at passe på kunsten. Nu er næste skridt at gennemgå databasen og tilføje informationer til de enkelte værker. F.eks. ejer, kunstner, værdi osv. Det vil give os et fuldstændigt billede af, hvad hospitalerne råder over, og hvad vi skal tænke ind i det nye hospital, slutter projektleder Tine Hancock.