Vi tester sporingsteknologi

Hvert år forsvinder kørestole for ca. 200.000 kr. fra Bispebjerg Hospital. Derfor afprøver byggeorganisationen for tiden sporingsteknologi, der i fremtiden skal holde styr på alt fra kørestole til dråbetællere. I testperioden holder vi bare styr på vicedirektøren.
I fremtiden skal det være muligt at tjekke, om en kørestol befinder sig på hospitalsområdet, hjemme hos fru Hansen, der har lånt den, eller et helt tredje sted. De seneste 15 år har Bispebjerg Hospital brugt omkring 250.000 kr. om året på nye hjælpemidler, hvoraf den største andel udgøres af kørestole, oplyser Hjælpemiddeldepotet.

- En del af dette er forventeligt svind fx pga. slid, men en stor del forsvinder, fordi patienter tager dem uden at få lov eller ikke leverer dem tilbage, når de har lånt dem. Det ser ud til, at det er et relativt lavt tal sammenlignet med andre hospitaler, men det er alligevel for mange kørestole, vi mister, mener leder af Hjælpemiddeldepotet Tina Enevoldsen.

Hvert år forsvinder kørestole for ca. 200.000 kr. fra Bispebjerg Hospital (foto: Colourbox).

Finder forsvundne kørestole

Derfor tester Bispebjerg Projektet for tiden sporingsteknologi i samarbejde med Post Danmark. Teknologien er udviklet af Munin Spot Technology og skal bruges til at spore kørestole, der befinder sig uden for hospitalsområdet.

- Vi sender rykkerskrivelser op til tre gange og tilbyder at hente kørestole, hvis folk ikke selv kan aflevere dem. Men vi gør ikke yderligere ved dem, der ikke reagerer på rykkerne. En løsning kunne være at indføre et gebyr, forklarer Tina Enevoldsen.

Styr på direktøren

Gennem 14 dage har byggeorganisationen testet tre sporingsenheder. Tre små, sorte æsker med mobilteknologi i. En har ligget på Hjælpemiddeldepotet, en i projektleder Isabelle Bossen Nielsens taske, og en har vicedirektør Claes Brylle Hallqvist haft på sig.

Projektleder Isabelle Bossen Nielsen (foto: Claus Peuckert).
- Så ved vi, hvor vi har ham, konstaterer projektleder Isabelle Bossen Nielsen fra Bispebjerg Projektet.

For upræcist endnu

Testen er især gået ud på at se, om sporingsteknologien er præcis nok. Det ser desværre ud til, at det ikke er tilfældet. Enhederne bliver vist på et kort med en radius på ca. 500 meter. Radiussen svinger, alt efter hvor mange mobilmaster, der er i nærheden. Men det er så upræcist, at man fx ikke kan se, om enheden i Hjælpemiddeldepotet befinder sig på hospitalsområdet eller ude på Tagensvej.

- Dette var første test af en teknologi. Vi er nødt til at finde en anden teknologi, der er så præcis, at den også kan bruges inde på hospitalet til at lokalisere forskelligt medicoudstyr, så personalet sparer tid på at lede efter det. Men nu er vi godt i gang med at få nogle erfaringer, siger Isabelle Bossen Nielsen.