Bispebjerg Hospital sporer senge ved hjælp af QR-koder

Bispebjerg Hospital tager i et banebrydende testprojekt de populære QR-koder i brug til at spore hospitalssengenes bevægelser rundt på området. Målet er at indsamle data, som kan bruges til at optimere fremtidens hospital.

Bispebjerg Hospital igangsætter et banebrydende testprojekt, der skal holde styr på hospitalssenge, ved hjælp af QR-koder og smartphones. (Foto: Louise Voss Bendixen)

Testprojekt søsat

De små firkantede QR-koder, som de fleste kender fra reklamer og markedsføring, bliver nu taget i brug på en helt ny måde på Bispebjerg Hospital. I forbindelse med planlægningen af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg er et testprojekt blevet søsat med formålet at spore hospitalssengenes bevægelser rundt på hospitalsområdet. Informationerne om sengene bliver samlet sammen og skal bruges til at kortlægge sengenes flow og til at optimere logistikken i det nye hospital.

- Vi ser et meget stort potentiale i at bruge en enkel og billig løsning som QR-koder og smartphones til at følge og understøtte hospitalets arbejdsprocesser. QR-koder har været brugt af automobilindustrien i mange år, men nu går Bispebjerg Hospital i gang med at bruge teknologien på en helt ny måde, siger proceschef Berit Steenstrup Damm fra Bispebjerg Projektet.

Brugervenligt system

Portørerne på Bispebjerg Hospital, der deltager i testprojektet, bliver udstyret med smartphones til at scanne de senge, der håndteres dagligt. Når den unikke QR-kode på sengen scannes, åbner et lille program på portørens smartphone, hvor han ved et simpelt tryk kan registrere, hvad der sker med sengen; hvor den bliver hentet fra, hvor den bringes hen, om den skal vaskes osv.

Fællestillidsmand for portørerne Martin Pedro Lund ser positivt på testprojektet, som kan hjælpe portørerne med at få sat tal på deres daglige udfordringer:

- Det giver god mening, at man kan følge sengenes fulde forløb. På den måde kan vi få dokumenteret problemer med flaskehalse og på sigt optimere på måden, sengene bliver brugt.

Martin Pedro Lund mener, at det er en fordel at systemet er meget brugervenligt, idet man bare skal klikke sig igennem.

- Det gør det nemt at bruge - også for de medarbejdere, der ikke er så stærke til at skrive.

Banebrydende brug af teknologien

Systemet, der skal holde styr på sengene, leveres af firmaet WePioneer, som udvikler innovativ software til offentlige og private virksomheder. Direktør Arne Winther mener, at løsningen åbner op for en masse muligheder, man ikke har haft før:

- Indtil nu har løsninger baseret på stregkoder været forbeholdt de få og har været brugt i lukkede industrielle systemer med særlige scannere. Nu putter vi en stregkodelæser i hånden på alle hospitalets medarbejdere i form af en smartphone. Det er banebrydende at sætte eksisterende standardteknologier sammen på en ny måde med udgangspunkt i hospitalets behov. Og løsningen har i princippet et uendeligt udnyttelsespotentiale.

Proceschef Berit Stenstrup Damm (foto: Claus Peuckert)

Berit Steenstrup Damm ser også store muligheder i systemet:

- Første skridt er at bruge det til kortlægning af sengeflowet, men vi vil fremover kunne bruge teknologien alle de steder, hvor vi har brug for at vise eller gemme informationer om netop den ting, brugerne står foran. Det kan være lige fra at hente manualen til et stykke medicoudstyr, til at brandslukkeren på væggen er blevet kontrolleret.