Pas på abrikos- og ferskenkerner til bagning!

Giftlinjen har atter haft henvendelser angående bagværk med abrikoskerner.
 

Giftlinjen fraråder, at man anvender abrikoskerner i større omfang mere end 6 kerner vil kunne give symptomer på forgiftning. 

Kerner fra abrikoser indeholder et stof, der når det indtages kan danne blåsyre (cyanid), der er giftigt for mennesker.

Indtag af hele kerner medfører ikke forgiftning. Kernerne skal tygges eller knuses

Stoffet nedbrydes ikke ved opvarmning/bagning

For mindre børn kan 2-5 kerner fremkalde alvorligere forgiftninger, der kræver akut behandling. Man bør derfor ikke lade abrikoskernerne ligge fremme så børn kan komme til at spise dem.


Fakta:


Abrikoser tilhører stenfrugtsfamilien. Frugtens kerne indeholder amygdalin, der er et cyanogent glykosid, som fraspalter cyanbrinte efter findeling og fugtning.

Amygdalinkoncentrationen er særligt højt i abrikos, fersken og bittermandel.

Alvorlig forgiftning kan hos børn opstå efter indtagelse af 2-5 abrikoskerner. Det kræver kontakt til læge hvis børn har spist mere end 2 abrikoskerner og for voksne efter mere end 6 abrikoskerner.


Forgiftningssymptomer:

½-2 timer efter indtagelse udvikles opkastning, hjertebanken, og i svære tilfælde vejrtrækningsbesvær, kramper og bevidstløshed.


Redaktør