Røgfri nikotinprodukter og snus

​Unges forbrug af røgfri nikotin produkter/ snus er steget med 25 procent de sidste 2 år. Det svarer til at mere end hver tiende ung i Danmark, bruger røgfri nikotin dagligt eller lejlighedsvis

Røgfri nikotin er samlet betegnelse for snus og tyggetobak, der indeholder tobak og nikotin samt nikotinposer, der indeholder nikotin. Alle produkter indeholder varierende indhold af nikotin.

Vent...

​Det hyppigst anvendte er nikotinposer, men betegnes oftest som snus.

Nikotin er stærkt afhængigskabende, trænger gennem slimhinderne og over i blodet. Herfra føres det op til hjernen og frigiver dopamin som får os til at føle lykke og velvære.

Hvis man er fysisk afhængig af nikotin opleves fysisk ubehag som rastløshed, dårligt humør når nikotin indhold i blodet falder.

Mange af de nye produkter er tilsat "børnevenlige"  smagsstoffer som frugt, slik eller menthol smag.

I munden kan nikotinposer give skader på tandkødet. Bruges de andre steder på kroppen kan der ikke udelukkes at slimhinden også tager skade

Undersøgelser tyder på, at nikotinprodukter i en ung alder kan have langvarig negativ indvirkning på hjernens udvikling.

Hvis uheldet er ude at barn kommer til at smage/ sluge nikotinprodukter, giv juice og kontakt

Giftlinjen 82 12 12 12

Læs evt. yderligere på: Sundhedsstyrelsen