Svangerskabsforebyggelse (p-piller)

Basisbehandling

2. generations p-piller med lavest mulige indhold af østrogen i kombination med enten levonorgestrel eller norgestimat er førstevalg, da risikoen for venøs blodprop er mindst. Loette 28 indeholder mindst østrogen, men er ca. 3 gange så dyr som Rigevidon (december 2015). ​Overordnet set er risikoen for at få en blodprop af p-piller dog lille, med mindre man er arveligt disponeret i forvejen eller har andre grunde til, at ens risiko for at få en blodprop er forhøjet. Har man migræne med aura, bør man ikke tage p-piller.

Anbefalet medicin*

2. generations p-piller

  • Levonorgestrel og østrogen (fx Rigevidon eller Loette 28​)
  • Norgestimat og østrogen (fx Cilest)

* Den anbefalede medicin er angivet med navnet på det virksomme indholdsstof først. Derefter kan der i en parentes være angivet et eksempel på et handelsnavn, hvis der ikke findes en medicin, hvor handelsnavnet er mage til navnet på det virksomme indholdsstof. Der kan findes flere handelsnavne med det samme virksomme stof. Navnene kan du finde på www.medicinpriser.dk ved at skrive det virksomme stof i søgefeltet.

Prisen på medicin kan skifte hver 14. dag. Apoteket oplyser om det til enhver tid billigste handelsnavn i en medicingruppe. Priser kan også ses på www.medicinpriser.dk.

Hvis du får medicin, som ikke er på Medicinlisten

Måske ordinerer din læge medicin, som ikke er på Medicinlisten. Det kan fx skyldes, at du bruger anden medicin, er gravid eller lider af en sygdom, hvor den foreslåede medicin ikke må bruges. Det kan også skyldes praktiske årsager, som fx hvor tit medicinen skal tages. Drøft det med din læge, hvis du er i tvivl.
 

Siden er sidst revurderet 18. december​ 2015 © Medicinfunktionen, Region Hovedstaden

Redaktør