Verapamil anvendes til behandling af klyngehovedpine (Hortons hovedpine)
Præparatet
Det er velkendt, at et medikament kan virke på mere end en sygdom. For eksempel virker Magnyl smertestillende samtidigt med, at det virker forebyggende mod blodpropper. Verapamil er udviklet til behandling af forhøjet blodtryk og andre hjertesygdomme, men kan også have en effekt mod Hortons hovedpine. Når vi udskriver præparatet til dig, er det altså ikke for at behandle dig for hjerteproblemer, men fordi vi har en forventning om, at det kan reducere dine Hortonanfald.
Bivirkninger
De mest almindelige bivirkninger er forstoppelse, svimmelhed, træthed, kvalme, væskeophobning i ben og arme, langsom puls, lavt blodtryk, hudkløe, udslæt og hårtab. Desuden kan der forekomme brystspænding, søvnforstyrrelser, impotens og menstruationsforstyrrelser.
Virkningsmekanisme
Verapamil virker muligvis ved at regulere aktiviteten af nerver i hypothalamus, som er et center i hjernen, som blandt andet styrer temperatur, stofskifte og hormoner. Den nøjagtige virkningsmekanisme kendes dog ikke.
Før behandlingsopstart
Inden du starter på behandlingen, skal der foreligge et hjertekardiogram (ekg). Dette skal gentages, hver gang du øger med 200 mg.
Hvilken dosis skal man tage?
Tabletterne skal tages med 12 timers interval. Normalt starter man med 100 mg 2 gange dagligt i 3 dage, herefter øges der til 200 mg 2 gange dagligt.
Ved manglende effekt af denne dosis efter 1 uge, kan dosis evt. øges.
Der skal tages et nyt ekg, som skal godkendes af læge før doseringsøgning.
Herefter kan dosis øges til 200 mg + 300 mg dagligt i 1 uge og herefter 300 mg 2 gange dagligt. Ved manglende effekt af denne dosis efter 1 uge, kan dosis evt. øges yderligere efter vurdering af nyt ekg til 300 mg + 400 mg dagligt i 1 uge og herefter 400 mg 2 gange dagligt.