Tyktarmen, kikkertundersøgelse med Endoskopisk Mukosa Resektion (EMR)

Denne pjece er til dig, der skal have lavet en kikkertundersøgelse af tyktarmen, hvor der samtidig skal fjernes polypper. Der anvendes EMR-teknik (Endoskopisk Mukosa Resektion) til undersøgelsen.

Det er planlagt, at du skal til kikkertundersøgelse af tyktarmen, hvor vi skal fjerne polypper (EMR).

Hvis du er forhindret i at møde til undersøgelsen, bedes du hurtigst muligt give os besked på telefon 3863 5468, hverdage mellem kl 08.00 - 15.00.

Før undersøgelsen

Du skal være opmærksom på, at en kikkertundersøgelse af tyktarmen kræver forberedelse. Det er fordi, tyktarmen skal være tom, for at man kan se slimhinden.

Hvis du i forvejen ved, at du har tendens til hård mave/forstoppelse, kan det være en fordel at tage ekstra udrensning nogle dage før undersøgelsen. Kontakt da venligst Endoskopiafsnittet med henblik på vejledning til ekstra udrensning.

Tager du blodfortyndende medicin?

Hvis du er i AK-behandling, dvs. tager blodfortyndende medicin, skal du være opmærksom på at holde pause med medicinen inden undersøgelsen. Lægen, der skal undersøge dig, vil give dig besked om, hvordan og hvor længe, du skal holde pause med din blodfortyndende medicin.

7 dage før undersøgelsen:

Du må ikke tage jerntilskud 7 dage før undersøgelsen, fordi jern kan farve væsken i tarmen sort.

5 dage før undersøgelsen:

Du skal undgå kerner fra groft brød, frugt og grøntsager 5 dage før undersøgelsen, fordi kerner kan genere udsynet ved undersøgelsen.

Dagen før undersøgelsen:

Du skal gå i gang med at rense tarmen ud dagen før undersøgelsen. Du skal bruge et lægemiddel til udrensningen, som du skal anskaffe dig i god tid.

Læs venligst vedhæftet information omkring udrensningen. Her kan du også læse, hvordan du skaffer den udrensning, du skal bruge.

Undersøgelsen

Til undersøgelsen bruges en bøjelig kikkert, som er ca. 1 cm i diameter. Inden undersøgelsen lægges der med en kanyle et plastikkateter ind i en blodåre på din arm. Gennem den kan du få smertestillende og beroligende medicin, hvis du ønsker det.

Det smertestillende medicin tager noget af det ubehag, der kan forekomme. Beroligende medicin gør, at du bliver lidt døsig og afslappet.

Kikkerten føres ind gennem endetarmen og videre op gennem tyktarmen. For at lægen kan se ind i tarmen, er det nødvendigt at puste luft ind. Luften kan give en forbigående trykken i maven. Gennem kikkerten efterser lægen slimhinden, fjerner polypper og har mulighed for at tage vævsprøver.

EMR (Endoskopisk Mukosa Resektion) bruges til polypper, der ikke er egnet til at fjerne med traditionel teknik. Ved EMR-metoden sprøjtes farvet saltvand ind under polyppen i tarmen, så den nemmere kan fjernes uden risiko for at skade tarmen. Væsken og farvestoffet forsvinder af sig selv indenfor 24 timer. Hvis det er nødvendigt, kan der tages et billede af tarmen til lægeligt brug.

Undersøgelsen varer mellem 30 - 90 minutter.

Efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen bliver du kørt til Endoskopiafsnittets observationsrum, hvor en sygeplejerske vil observere dig. Observationstiden varer fra 30 minutter og op til få timer. Det kan derfor være en god ide at medbringe læsestof. Du kan få lidt at spise og drikke i afsnittet, og du er også velkommen til selv at tage noget med.

Efter undersøgelsen kan du føle dig oppustet, have trykkende fornemmelse i maven og der kan passere en del tarmluft.

Komplikationer til undersøgelsen

Alvorlige komplikationer til kikkertundersøgelse af tyktarmen og EMR er sjældne. Der er dog en lille risiko for, at der i forbindelse med undersøgelsen kan komme hul på tarmen, eller hvis der er fjernet en polyp kan opstå blødninger fra tarmen.

Du får i forbindelse med undersøgelsen udleveret information om, hvordan du skal forholde dig, hvis der opstår komplikationer, efter du er gået hjem.

Bivirkninger ved smertestillende og  beroligende medicin

Der kan forekomme lette bivirkninger i form af sløvhed, træthed, forbigående hukommelsesbesvær og kvalme.

Alvorlige bivirkninger i form af nedsat vejrtrækning og lavt blodtryk forekommer yderst sjældent. Hvis vejrtrækningen eller blodtrykket påvirkes alvorligt, vil der blive givet modgift mod den smertestillende eller beroligende medicin. Det medfører, at observationstiden efter undersøgelsen forlænges, indtil der er sikkerhed for, at dit blodtryk og din vejrtrækning er normal.

Hvis du har fået medicin må du ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/værktøj i 24 timer efter, da medicinen først er ude af kroppen på det tidspunkt.

Redaktør