Tyktarmen, kikkertundersøgelse af

Denne information er til dig, der skal til kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi). Du kan her læse mere om, hvordan undersøgelsen foregår.

Det er planlagt, at du skal til kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi).

Hvis du er forhindret i at møde til undersøgelsen, bedes du hurtigst muligt give os besked på telefon 3863 5468, hverdage mellem kl 08.00 - 15.00.

Før undersøgelsen

Du skal være opmærksom på, at en kikkertundersøgelse af tyktarmen kræver forberedelse op til 7 dage før undersøgelsen. Det er fordi, tyktarmen skal være tom, for at man kan se slimhinden.

Hvis du i forvejen ved, at du har tendens til hård mave/forstoppelse, kan det være en fordel at tage ekstra udrensning nogle dage før undersøgelsen. Kontakt da venligst Endoskopiafsnittet med henblik på vejledning til ekstra udrensning.

Du skal gå i gang med at rense tarmen ud dagen før undersøgelsen. Du skal bruge et lægemiddel til udrensningen, som du skal anskaffe dig i god tid.

Læs venligst vedhæftet information omkring udrensningen. Her kan du også læse, hvordan du skaffer den udrensning, du skal bruge.

Undersøgelsen

Til undersøgelsen bruges en bøjelig kikkert, som er ca. 1 cm i diameter. Inden undersøgelsen lægges der med en kanyle et plastikkateter ind i en blodåre på din arm. Gennem den kan du få smertestillende og beroligende medicin, hvis du ønsker det.

Den smertestillende medicin tager noget af det ubehag, der kan forekomme. Beroligende medicin gør, at du bliver lidt døsig og afslappet.

Medicinen vil betyde, at du skal hvile ca. 30 min i afsnittet efter undersøgelsen.

Kikkerten føres ind gennem endetarmen og videre op gennem tyktarmen. For at lægen/sygeplejersken kan se ind i tarmen, er det nødvendigt at puste luft ind. Luften kan give en forbigående trykken i maven.

Gennem kikkerten efterser lægen/sygeplejersken slimhinden, fjerner eventuelle polypper og har mulighed for at tage vævsprøver. Hvis det er nødvendigt, kan der tages et billede af tarmen til lægeligt brug. Undersøgelsen varer fra 20 minutter til en time.

Efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen informerer lægen/sygeplejersken dig om, hvad undersøgelsen har vist. Det kan være nødvendigt, at du skal blive til observation, indtil vi vurderer, at du kan gå hjem. Du kan få lidt at spise og drikke i afsnittet, og du er også velkommen til selv at tage noget med.                            

Efter undersøgelsen kan du føle dig oppustet, have trykkende fornemmelse i maven og der kan passere en del tarmluft.

Komplikationer til undersøgelsen

Alvorlige komplikationer til kikkertundersøgelse af tyktarmen er sjældne. Der er dog en lille risiko for, at der i forbindelse med undersøgelsen kan komme hul på tarmen. Hvis der bliver fjernet polypper, er der en lille risiko for, at det kan begynde at bløde fra tarmen.

Du får i forbindelse med undersøgelsen udleveret information om, hvordan du skal forholde dig, hvis der opstår komplikationer, efter du er gået hjem.

Bivirkninger ved smertestillende og beroligende medicin

Der kan forekomme lette bivirkninger i form af sløvhed, træthed, forbigående hukommelses-  besvær og kvalme.

Alvorlige bivirkninger i form af nedsat vejrtrækning og lavt blodtryk forekommer yderst sjældent. Hvis vejrtrækningen eller blodtrykket påvirkes alvorligt, vil der blive givet modgift mod den smertestillende eller beroligende medicin. Dette medfører, at observationstiden efter under- søgelsen forlænges, indtil der er sikkerhed for, at dit blodtryk og din vejrtrækning er normal.

Hvis du har fået medicin må du ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/værktøj i 24 timer efter. Dette skyldes, at medicinen først er ude af kroppen på det tidspunkt.

Redaktør