Tyktarm, operation af, gode råd og tips

Information til dig, der er opereret i tyktarmen.

Træthed

Du vil være træt efter operationen og have brug for hvile. Der kan gå et par måneder, før du føler, at du har fået alle kræfter igen. Det går hurtigere med at komme til kræfter, hvis du tilstræber en normal dagligdag med dine vante gøremål. Hvis du ønsker det og har kræfterne, må du gå på arbejde, når du føler dig klar. Du skal regne med at der går et par uger. Har du brug for en sygemelding, skal du have den hos din praktiserende læge

Smerter

Du kan stadig have smerter i og omkring sårene, når du kommer hjem. Du får smertestillende tabletter med hjem. Du kan tage 2 tabletter paracetamol á 500 mg, op til 4 gange i døgnet. Hvis du alligevel får smerter, kan du tage en morfin tablet á 10 mg. Du kan forvente at have brug for smertestillende medicin i 8 – 10 dage.

Mad og drikke

For at du hurtigt kan komme dig, er det vigtigt med proteinrig kost. Der er proteiner i mælkeprodukter, kød, fisk og æg. Du kan få proteindrikke med hjem til de første dage som tilskud til den almindelige mad.

Mave- og tarmfunktion

For at holde afføringen i gang, kan du fortsætte med at tage 1 – 2 tabletter Magnesia® á 500 mg om dagen, indtil du skal til kontrol i ambulatoriet. Hvis afføringen bliver tynd, skal du dog ikke tage nogen tabletter.

Operationssårene

Der kan gå betændelse i sårene. Det sker sjældent. Du skal holde øje med, om sårene bliver røde og ømme og begynder at væske. Hvis det sker, skal du kontakte det afsnit, du har været indlagt på.

Ambulant kontrol

Du får en tid til ambulatoriet 10 – 12 dage efter operationen. Ved dette besøg får du fjernet klips og du får svar på undersøgelsen af det syge stykke tarm, der blev fjernet under operationen. Der skal tages stilling til eventuel videre behandling og kontrolprogram.

Spørgsmål

Du får en åben indlæggelsesseddel til det afsnit, du har været indlagt på. Det betyder, at du kan kontakte afsnittet hele døgnet og få svar på spørgsmål eller blive indlagt, hvis det er nødvendigt. Sedlen gælder indtil din ambulante kontrol.

Redaktør