Skæv storetå med knyst (hallux valgus)

I denne pjece finder du information om skæv storetå med knyst (hallux valgus) samt behandlingen af denne.

Spørg, hvis du er i tvivl

Fødder er forskellige fra person til person, og derfor giver vi individuel behandling og vejledning til den enkelte patient. Informationerne i denne pjece vil derfor ikke fuldstændig give dig svar på, hvad der skal ske i dit tilfælde. Du må endelig spørge, hvis der er noget, du er i tvivl om.

Hvorfor får man skæv storetå med knyst?

Årsagen til en skæv storetå med knyst er ofte en kombination af en arvelig tilstand og for stramme/smalle/spidse sko. Når først tåen er begyndt at blive skæv, trækker storetåens bøje- og strækkesener skævt på tåen og vinklen mellem knoglerne kan øges. Det kan gøre at knysten ser ud til at vokse.

Storetåen kan ofte begynde at ”skubbe” til nabo-tåen, der kan udvikle sig til en hammertå.

Hvordan behandles skæv storetå med knyst?

En skæv storetå - også kaldet hallux valgus - kan i mange tilfælde behandles uden operation, og der er kun grund til behandling, hvis der er daglige smerter. Har man kun få gener, bør man vente med operation og i stedet forsøge med bredere/fodformede sko.

Operationen

Mellemfodsknoglen til storetåen saves over, så man kan rette knoglen op. Knoglen fikseres derefter med en passende metode, det kan f.eks. være en skrue (Chevron osteotomi).

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at save knoglen over højere oppe (Proximal osteotomi) eller at gøre leddet stift mellem storetåens mellemfodsknogle og kilebenet (Lapidus-procedure). I disse tilfælde fikseres knoglen ofte også med skruer og evt en lille skinne.

Desuden kan det være nødvendigt at rette op på selve storetåen ved overskæring af knoglen (Akin) eller andre supplerende indgreb.

Planen efter operationen vil blive udskrevet og afleveret til dig, inden du forlader hospitalet.

Bandage på foden

Du får lagt en stor fodforbinding og får en operationssandal på, eventuelt en walker-støvle på efter operationen. Du får besked om, hvornår og hvor meget du må støtte på foden. Det afhænger af hvilken måde du er opereret på, og hvilken bandage du får lagt.

Forbindingen skal sidde til du skal have fjernet trådene, hos egen læge eller i ambulatoriet.

Forventninger til operationens resultat

Langt de fleste patienter giver udtryk for, at de har opnået et resultat, der lever op til deres forventning. Du skal være opmærksom på, at operation ikke altid giver det resultat, man kunne ønske. Nogle patienter oplever, at de stadig har smerter, og i nogle tilfælde vender fejlstillingen af fødderne tilbage, selv om operationen er gået godt.

De fleste oplever, at der er hævelse og en vis ømhed i op til 6-9 måneder efter operationen, så først efter den tid kan du vurdere resultatet af operationen.

Hos ganske få kan der være gener fra det indsatte metal og det kan blive nødvendigt at fjerne det ved en ny operation, typisk efter 6-12 måneder. På det tidspunkt er knoglerne vokset sammen, så metallet kan fjernes uden konsekvenser for resultatet af operationen.

Vi beder venligst om at du også læser vores generelle (praktiske) informationer om bandage, hævelse og komplikationer (Generel Fod Patientinformation)

Redaktør