PDT af hudkræft og solskadet hud med forstadier til hudkræft

PDT er en forkortelse for Photo Dynamisk Terapi. PDT omfatter en forbehandling af huden med påsmøring af en behandlingscreme og belysning med rødt lys 3 timer senere

Hvad er PDT?

PDT (Photo dynamisk terapi) er en behandling til almindelig hudkræft (basalcellekræft) og solskadet hud med forstadier til hudkræft (aktiniske keratoser) samt andre hudsygdomme.
 

Før du møder til behandlingen

På behandlingsdagen må du ikke smøre creme eller make-up på det område, der skal behandles. Desværre kan den behandlingscreme vi anvender misfarve tekstiler og læder. Derfor anbefales du at tage højde for dette i dit tøjvalg, når du skal til behandling.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen omfatter påsmøring af behandlingscreme og belysning af huden 3 timer senere.

Cremen indeholder et stof, der gør de syge hudceller lysfølsomme. Som resultat ødelægges de syge celler, når de udsættes for rødt lys. Cremen og det røde lys har minimal virkning på rask hud.

For at øge optagelsen af behandlingscremen skraber lægen eller sygeplejersken først skæl og skorper af huden, hvorefter huden dækkes med en forbinding. Herefter venter du i 3 timer på, at det lysfølsomme stof dannes.

Du behøver ikke opholde dig på hospitalet i ventetiden. Hvis du går udendørs i koldt vejr, skal det behandlede område holdes varmt og dækkes med et plaster.

Efter de 3 timer skal huden belyses. Belysningen tager ca. 10 minutter. Under belysningen skal du have beskyttelsesbriller på, da lyset kan virke ubehageligt.

Ved nogle hudforandringer kan det være nødvendigt at gentage behandlingen efter 1-2 uger.
 

Bivirkninger

Smerter

Når cremen påføres kan der komme en kortvarig svie.

Under belysningen vil nogle kunne mærke en brændende eller jagende smerte. Smerterne svinder, når lyset slukkes.

I sjældne tilfælde kan der være nogle smerter i op til 48 timer.

Hudreaktioner som rødme og sår

Efter behandlingen bliver det behandlede hudområde rødt og let hævet. En til flere dage efter kan der komme små vabler med puslignende indhold og sår. Kun hvis såret væsker, skal du beskytte det med en forbinding. Sårhelingen kan
tage 2 til 4 uger.

Du skal dagligt rense såret med vand. Undgå brug af sæbe.

Infektion

I den første tid efter PDT bør du ikke bade i badekar eller i svømmebassin pga. risiko for infektion i det behandlede område. Allerede dagen efter kan du gå i brusebad.

Det er sjældent, at der kommer infektion i området, men hvis det bliver varmt, rødt eller hævet, du får smerter eller såret væsker, skal du søge læge.

Gravide og ammende

Behandling til gravide og ammende frarådes.

Forholdsregler efter behandlingen

Det behandlede hudområde er lysfølsomt i ca. 1 døgn. Du vil kunne mindske eventuelle smerter i huden, ved at beskytte området mod sollys.

Der er risiko for pigmentforandringer i hudområdet, hvis det udsættes for stærk sol i de første måneder efter behandlingen.

Vi anbefaler, du fremover beskytter din hud mod sollys:

  • fra april til og med september
  • hver dag undtagen ved heldagsregn
  • med solcreme faktor 15, solhat og andet tøj

Huden bør plejes dagligt med fugtighedscreme især i de første måneder efter behandlingen.

Efter behandlingen

Det behandlede område kontrolleres efter ca. 3 måneder i vores ambulatorium.

Vigtig viden, hvis du melder afbud

Hvis du er forhindret i at møde til aftalt tid, bedes du i god tid ringe afbud på tlf. 3863 6173.

De tider, du har fået til behandlingen, kan kun i særlige situationer ændres. Det kan fx være i forbindelse med akut sygdom som indlæggelse eller feber.

Hvis det er nødvendigt med ændringer, vil du få den næste ledige tid. Der kan gå op til flere måneder.

Udebliver du

Hvis du udebliver uden at melde afbud, vil dit behandlingsforløb blive afsluttet. Dvs. at du ikke kan få tilbudt behandling uden, at du er blevet genhenvist til afdelingen af din læge.

Hvis du kommer for sent til den aftalte mødetid, kan du risikere, at behandlingen aflyses.

Du anbefales at tilmelde dig NemSMS, se www.borger.dk

Telefonrådgivning efter behandlingen

Har du spørgsmål til pleje og behandling af hudreaktionerne efter PDT behandlingen, kan du ringe til sygeplejersken på tlf. 3863 5847.

Redaktør