Nerveknude (Mortoms neurom)

I denne pjece kan du læse om, hvad en nerveknude er, samt hvordan den behandles.

Hvad er en nerveknude (Mortons neurom)? 

Et neurom er en fortykkelse af en nerve. Det mest almindelige neurom i foden er et Mortons neurom, og som oftest findes den mellem 3. og 4. tå. Det kan dog også forekomme mellem 2. og 3. tå, regnet fra storetåen.

Fortykkelsen på nerven er resultatet af kombinationen af irritation og tryk på nerven.

Dette tryk medfører hævelse af nerven og evt. permanent nerveskade.

Hvorfor får man en nerveknude?

Årsagen er oftest ukendt. Alt hvad der giver tryk og irritation kan være medvirkende til udviklingen af nerveknuden. Smalle højhælede sko, eller ændret gangafvikling kan være den udløsende årsag. 

Andre foddeformiteter så som knyster, hammertæer o.l. kan også være en medvirkende årsag til udviklingen af nerveknuden.

Symptomer på nerveknude

De mest almindelige symptomer er snurrende, brændende og sovende fornemmelse i tæerne, smerter og/eller en følelse af en hævelse inde i fodballen. Symptomerne udvikler sig oftest gradvis og i starten findes de kun når man går i snævre sko eller overbelaster foden.

Symptomerne kan midlertidigt forsvinde når skoen tages af, eller ved massage af foden. Efterhånden kan der ske en gradvis forværring og symptomerne kan da være til stede mere eller mindre konstant.

Behandling af nerveknude

Konservativ behandling, som forfodsindlæg, fodtøj med god plads i bredden og/eller gængesål, stræk af lægmuskler mv. vil altid være første valg. Man kan også bruge gigtmedicin (ipren, ibumetin, voltaren o.l.) eller lægge en blokade med binyrebarkhormon. Hvis disse tiltag ikke har afhjulpet problemet, kan operation overvejes.

Ved operationen fjerner man nerveknuden ved at skære nerven med det fortykkede stykke væk. Man mister derved følesansen i det område nerven gik ud til, dvs. imellem og under tæerne. Bevægeligheden af tæerne påvirkes ikke, ud over at hævelsen i starten kan hæmme den lidt.

Man får oftest en speciel operationssandal på efterfølgende, indtil trådene fjernes efter 12-14 dage. Det stykke nerve der fjernes sendes oftest til undersøgelse, hvis man er i tvivl om det er nerveknude eller en lille slimsæk (bursa). Operationen foregår oftest i fuld bedøvelse, eller rygmarvsbedøvelse.

Efter operationen vil planen blive udskrevet og afleveret til dig, inden du forlader hospitalet.

Det er ikke ualmindeligt at det opererede område er hævet i forhold til før operationen. Hævelsen svinder ofte gradvist, men der kan også være vedvarende fortykkelse, og arvævsdannelse.

Det endelige resultat kan man først vurdere efter ca. 3 måneder, og der er normalt ret stor tilfredshed med operationsresultatet.

Få procent får en sårinfektion som behandles med antibiotika.

I sjældne tilfælde kan infektionen sprede sig til led eller knogle, og medføre en ny operation.

Der er risiko for blødning i forbindelse med indgrebet, som gør at forløbet kan blive længere end forventet.

Få procent af patienterne får problemer med dårlig eller manglende heling af hud. Hvis huden ikke heler, kan det medføre ny operation. Rygning medfører dårligere sårheling.

Nogle patienter oplever, at de stadig har smerter, eller at deres problem ikke er løst, selv om operationen gik godt.

Vi beder venligst om at du også læser vores generelle (praktiske) informationer om bandage, hævelse og komplikationer (Generel Fod Patientinformation)

Redaktør