Kunstigt knæled, information om indsættelse af

Denne pjece er til dig, der skal have indsat et kunstigt knæled. Her kan du læse om operationen, og hvad du kan forvente dig efter operationen.

Hvorfor knæprotese

I de fleste tilfælde er årsagen til slidgigt i knæet ukendt.  I nogle tilfælde skyldes slidgigten tidligere ledbåndsskader eller meniskskader. Der kan ligeledes opstå slid, hvis der har været et knoglebrud i nærheden eller gennem et led.

Knæprotese

En knæprotese består af tre dele:

 • En del som sættes på lårbenet
 • En del som sættes på skinnebenet
 • En del som sættes på knæskallen

Protesedelen på lårbenet er fremstillet af en crom/kobolt metallegering. Ved operationen saves den nederste del af lårbenet til, så protesen kan bankes fast på knoglen, som heler fast på protesens underside. I nogle tilfælde fikseres protesekomponenten med cement/knoglelim på knoglen.

Protesedelen på skinnebenet er fremstillet af titanium og består af en metalplade med en køl, som går ind i marvdelen på skinnebenet. Denne protesedel sættes fast med knoglecement. Oven på metalpladen sidder plastik (polyethylen), som danner led med protesedelen på lårbenet.

Protesedelen på knæskallen er af plastik og fastgøres med knoglecement. 

Knoglecementen er af et fabrikat, som har været anvendt i mere end 15 år uden problemer.

Historie

De første proteser blev isat i 1960’erne. På landsplan udføres der årligt 17.000 hofte- og knæproteser. Der opereres ca. 800-900 patienter på Bispebjerg hvert år.

Fast track konceptet

På Bispebjerg hospital anvender vi fast track konceptet, der er en veldokumenteret metode til behandling af patienter der skal have lavet et nyt knæ eller en ny hofte. Forløbet er kendetegnet ved:

 • Spinalbedøvelse (”rygbedøvelse”). Dette er den primære metode til bedøvelse.
 • Du vil gå i gang med genoptræningen samme dag du er blevet opereret. På operationsdagen vil du blive hjulpet ud af sengen i det omfang du kan.
 • Du vil få en individuelt tilpasset smertebehandling.
 • Din indlæggelsestid er kort. De fleste går hjem dagen efter operationen. Nogle går hjem samme dag.
 • Der er nogle på forhånd definerede udskrivelseskriterier vi lægger vægt på, når vi planlægger udskrivelse sammen med dig:
  • Du skal kunne komme ind og ud af sengen
  • Du skal kunne gå med hjælpemiddel, typisk stokke.
  • Du skal kunne varetage personlig hygiejne
  • Du skal have taget et røntgenbillede af din nye knæ
  • Dine blodprøver skal være i orden
  • Du skal have en individuel tilpasset smerteplan ved udskrivelse

Forventninger

Hovedparten af de patienter der får indopereret en knæprotese, kan forvente fuldstændig eller næsten fuldstændig smertefrihed. Du kan ikke forvente at kunne sidde på hug efter at have fået indsat en knæprotese.

En knæprotese holder for over 95% af patienter i mindst 10 år - og for over 90% i mindst 15 år. 

Under operationen

Operationen foregår i lokalbedøvelse i ryggen (lænderygsbedøvelse) eller i fuld bedøvelse. Ved lænderygsbedøvelse kan du følge lidt med i, hvad der sker. Du kan få musik at lytte til under operationen eller du kan få medicin, så du døser. Du får lagt et drop (en lille plastslange) i hånden. I droppet gives væske og medicin.

Under operationen ligger du på ryggen. Der er sat et klæde op, så du ikke kan se selve operationen. Operationen varer ca. 1 time.

Under operationen lægges et snit på forsiden af knæet. Kirurgen fjerner den slidte brusk i knæet og lidt af den slidte knogle samt menisker og forreste korsbånd.

De tilstødende dele af lårbensknoglen, skinnebenet og knæskallen forberedes til knæprotesen, som herefter sættes i. Hvis der er forkert stilling af knæet, løsnes et af sideledbåndene, så knæet kan rettes op. 

Huden lukkes med clips, som skal fjernes efter ca. 14 dage hos din praktiserende læge. Der bliver lagt en lang forbinding på knæet, som sygeplejepersonalet vil fjerne dagen efter operationen. 

Komplikationer

Ved enhver operation er der risiko for komplikationer, selvom den er meget lille. Disse mulige, men heldigvis sjældne komplikationer vil vi nævne - ikke for at skræmme dig, men for at gøre dig opmærksom på at de kan opstå, selvom vi gør alt for at undgå dem.

Vi skelner mellem tidlige og sene komplikationer.

De vigtigste tidlige komplikationer, som kan opstå i forbindelse med en operation, er:

 • Betændelse
 • Blodprop i benet
 • Sårhelingsproblemer
 • Påvirkning af lægbensnerven
 • Påvirkning af følesansen på ydersiden af knæet

Betændelse er den alvorligste komplikation og ses ved omkring 1% af operationerne, også selvom operationen foregår på en speciel operationsstue med et meget rent miljø. For at forebygge betændelse, får du antibiotika i forbindelse med operationen og i cementen er der tilsat antibiotika.

Betændelse behandler vi oftest ved en ny operation og antibiotika gennem længere tid.

Blodpropper i benene forebygger vi ved at give dig medicin, der fortynder blodet under indlæggelsen. Det vigtigste er dog, at du bevæger dig rundt så meget som muligt og også bevæger benene, når du ligger i sengen eller sidder i en stol. Hvis der er kommet en blodprop i benene, behandler vi det med blodfortyndende medicin (tabletter) i 2 måneder.

Sårhelingsproblemer skyldes, at blodforsyningen i huden over knæet er dårlig, især omkring knæskallen. Oftest heler såret dog uden problemer. Enkelte gange er det nødvendigt at skære dele af såret bort og sy det sammen igen.

Redaktør