Kunstigt knæ, forberedelse til operation med indsættelse af

Her finder du information om, hvordan du skal forberede dig til din operation med indsættelse af kunstigt knæled.

Forberedelsen til operationen er en vigtig del af behandlingen. Du kan nemlig selv være med til, at resultatet af operationen og genoptræningen bliver bedst muligt.

Langt de fleste bliver udskrevet dagen efter en knæoperation, nogle kan dog komme hjem allerede samme dag.

I tiden efter operationen vil du være træt og der vil ikke være overskud til ret meget andet end at passe din genoptræning.

 • Sørg derfor for at få køleskabet fyldt op og evt. have mad i fryseren.
 • Allier dig med pårørende, som kan hjælpe dig med praktiske gøremål
 • Overvej indretningen i dit hjem. Har du løse tæpper på gulvet, du kan falde over? 
 • Hvis du har hjemmehjælp eller hjemmesygeplejerske, skal du meddele dem, hvornår du skal opereres samt hvornår du bliver udskrevet.

Pak en taske med følgende

 • Toiletsager
 • Medbring træningsbukser eller nederdel, som er let at få på.
 • Sko som er lette at få på, ikke for stramme, ikke for glatte og som sidder fast på foden
 • Egen medicin i original emballage 
 • Evt. mobil/tablet

  Træn musklerne

  Du kan komme hurtigere i gang igen efter operationen, hvis du er i bedst mulig fysisk form. Musklerne er ofte svage på grund af det ødelagte hofteled. Du kan træne i den udstrækning, dit knæ tillader det, ved f.eks. at gå ture, cykle, gå på trapper eller svømme.

  Spis sundt

  Før en operation er det vigtigt at sørge for at få en sund og nærende kost. Specielt er det vigtigt, at du får rigelig med proteiner i ugerne før operationen. Proteiner findes især i fødevarer som kød, fisk, mælk og æg.

  Drik rigelig væske

  Du bør også sørge for at drikke rigeligt, dvs. 1½-2 liter væske dagligt.

  Rygestop

  Vi anbefaler fuldt stop, da rygning forsinker sårhelingen og derfor øger risikoen for infektion. Bemærk at rygning ikke er tilladt på Bispebjerg Hospital.

  Undgå overvægt

  Overvægt kan gøre operationen og genoptræningen vanskeligere. Hvis du vejer for meget, bør du tale med din egen læge om kostvejledning. En decideret slankekur op til operationen skal du undgå, idet det øger risikoen for komplikationer. 

  Operationsdag og indlæggelsen

  På operationsdagen møder du på sengeafsnittet (adresse noteret i din indkaldelse) Personalet vil give dig nærmere besked om tidspunktet.

  Du møder som aftalt fastende og tørstende på operationsdagen.

  En sygeplejerske vil tage imod dig og gøre dig klar til operation. Du får vist din stue, hvor du skal være efter operationen. Her klæder du om til det hospitalstøj, du skal have på til operationen. Du får målt temperatur, puls og blodtryk.

  Din behandlingsansvarlige læge vil hilse på dig, inden en portør følger dig på operationsgangen. Der går ca. 5-8 timer, fra du er hentet til operation til du er tilbage på afdelingen. Dette er helt normalt og en god idé at fortælle dine pårørende. Dine pårørende er altid velkommen til at ringe til os.

  Når du kommer tilbage på afdelingen efter operationen, bliver du modtaget af en sygeplejerske. Dine forbindinger tilses, dit blodtryk, puls og temperatur bliver målt og du får noget at spise og drikke. I løbet af eftermiddagen eller aftenen vil du få hjælp af plejepersonalet til at komme op at sidde i en stol og gå ud på toilettet. Dit kunstige knæ kan sagtens holde til det. 

  Det er meget vigtigt, at du siger til når du har smerter. Smerter er forventelige og lægen har ordineret smertestillende medicin til dig. Målet er, at du kun har lette smerter når du ligger og hviler dig i sengen. 

  Det er vigtigt at få tilpas med smertestillende medicin så du kan holde ud at træne og være fysisk aktiv. Dette gælder også i tiden efter du er kommet hjem. Lægen ordinerer den smertestillende medicin du skal tage.

  Nogle kan blive udskrevet og tage hjem samme dag, de er blevet opereret.

  Dagen efter operationen

  Hvis du bliver til næste dag begynder dagen med morgenmad, blodprøvetagning, medicingivning og måling af blodtryk, puls og temperatur.

  Morgentoilettet foregår på badeværelset. Personalet vil følge dig, indtil du føler dig tryg ved at gå alene.

  Din behandlingsansvarlige læge kommer og informerer dig om gårsdagens operation og du vil få den første instruktion og træning med fysioterapeuten.

  Din udskrivelse planlægges i samråd med din sygeplejerske. Tidspunkt for udskrivelse aftales alt efter, hvad der passer bedst. Du må ikke selv køre bil, men gerne sidde på passagersædet i en almindelig bil.

  Uanset om du bliver udskrevet samme dag, som du er opereret eller dagen efter, lægger vi vægt på følgende i forbindelse med din udskrivelse:

  • Du skal kunne komme ind og ud af seng
  • Du skal kunne gå med hjælpemiddel, typisk stokke
  • Du skal kunne varetage personlig hygiejne og toiletbesøg
  • Du skal have taget et røntgenbillede af dit kunstige knæ
  • Dine blodprøver skal være i orden
  • Du skal have en individuel tilpasset smerteplan ved udskrivelse
  • Du har været ude at træne med fysioterapeuten
  • Der er ingen eller kun let sivning fra såret
  • Der foreligger en plan for hvilken medicin du skal tage hjemme og denne er gennemgået sammen med sygeplejersken
  • Recept på smertestillende medicin er lagt ud på serveren, som du eller pårørende kan hente på apoteket. Det er helt normalt at have behov for at tage smertestillende medicin i de første par uger efter operationen.

  Du skal bestille en tid hos din praktiserende læge til fjernelse af clips i huden. 

  De skal fjernes 12-14 dage efter operationen. Du medgives en tang herfra, som du tager med til lægen.

  Redaktør