Kunstigt knæ, FAQ- Hyppige spørgsmål

Denne pjecer giver dig svar på de fleste spørgsmål, der måtte opstå efter operation med indsættelse af kunstigt knæ.

Kørsel til og fra hospitalet

Som hovedregel skal du selv sørge for transport frem og tilbage fra hospitalet. Hvis vi skønner, at vi skal sørge for transport, skal du være klar 5 kvarter før mødetidspunktet.

Hvornår må jeg gå i bad uden plaster?

Når der er gået 48 timer efter operationen, kan såret tåle vand. Efter 48 timer behøver såret ikke et plaster, men nogle synes det er rart at have på, idet metalclipsene kan rive i tøjet.

Skal jeg skifte plasteret efter bad?

De plastre vi anvender på hospitalet er vandtætte og kan tåle du beholder det på i brusebad. Du medgives et par plastre ved udskrivelsen.

Du bør dog være opmærksom på, at der ikke er flossede kanter på plasteret hvor der kan trænge vand ind.

Er det normalt med blå mærker?

Blå mærker og blodansamlinger er normalt forekommende og forsvinder af sig selv efter nogle uger.

Hvordan er smerterne efter operationen?

Det er normalt at have smerter. Intensiteten er afhængig af aktivitet og i takt med at dit forbrug af smertestillende aftager. Oplever du at smerteintensiteten øges markant og du synes, at det virker unormalt, skal du kontakte M ambulatorium på tlf.: 38 63 51 16.

Hvordan viser betændelse sig?

Rødme eller siven fra såret og eller tiltagende smerter kan være tegn på betændelse. Kontakt M ambulatorium på tlf. 38 63 51 16.

Er det normalt ikke at have afføring i nogle dage?

Operation, indlæggelse og smertestillende medicin kan ofte medføre forstoppelse. Hvis det ordinerede afføringsmiddel ikke har den ønskede effekt, kan du gå på apoteket og få yderligere vejledning. Ved vedvarende afføringsproblemer, kontakt egen læge.

Kan jeg svømme?

Du kan svømme igen, når såret er helet og clipsene er fjernet, dvs. ca. efter 2 uger.

Kan jeg cykle?

Kondicykel kan benyttes umiddelbart efter operationen. Almindelig cykling skal du vente med, til du er sikkert gående uden hjælpemidler og har balancen i orden til på- og afstigning under cykling. Der går typisk 3 måneder.

Kan jeg dyrke sport?

Det er vanskeligt at sætte tid på, hvornår du er klar til at genoptage sportsaktiviteter. Det afhænger af din aktuelle formåen. Som udgangspunkt er der ikke nogen former for sport, du ikke må dyrke.

Du kan tale med din behandlingsansvarlige læge eller fysioterapeut, om der er nogle aktiviteter, du bør undgå i en periode.

Kan jeg dyrke sex?

Det kan du gøre efter lyst og evne.

Må jeg løfte og bære?

Som udgangspunkt er der ingen restriktioner efter en operation med et kunstig knæ. Man skal lytte til sin krop og hvis en bevægelse gør for ondt, skal man stoppe med denne bevægelse.

Må jeg gøre rent?

Det kan du sagtens.

Hvornår må jeg køre bil?

Bilkørsel kan foretages når du kan flytte fødderne til, på og mellem bilens pedaler på forsvarlig vis og du ikke længere tager stærk smertestillende medicin. Vi anbefaler at vente ca. 6 uger efter operationen; prøv først om du på forsvarlig vis kan betjene pedalerne før du starter.

Hvornår må jeg flyve?

Din protese kan godt tåle du flyver lige efter operationen. Du skal dog være opmærksom på, at risikoen for komplikationer i form af f.eks. en blodprop i benet potentielt kan være lidt højere i starten efter operationen. Du bør dog altid kontakte dit forsikringsselskab inden du flyver, så du er sikker på hvordan de dækker hvis uheldet er ude.

Hvad sker der i sikkerhedstjek i lufthavne?

I Københavns lufthavn er det ikke noget problem i security – metaldetektoren skal du dog forvente vil hyle. Du skal blot oplyse personalet om, at du har et kunstigt led/metal i kroppen inden du går igennem metaldetektoren.

I Danmark behøver du ikke en lægeerklæring, men Københavns lufthavn opfordrer til at man selv undersøger reglerne i den lufthavn man skal rejse til, da dette kan variere fra lufthavn til lufthavn.

Hvornår kan jeg genoptage mit arbejde?

Normalt er man sygemeldt i 3 måneder efter operationen. Dette gælder i særdeleshed, hvis du har et fysisk hårdt arbejde, hvor du står eller går meget. Mere stillesiddende arbejde kan genoptages før, hvis du føler dig klar til det.

Opfølgning?

Du er velkommen til at henvende dig inden for de første måneder, hvis der skulle opstå problemer med dit knæ. I så fald skal du kontakte M-Ambulatorium på tlf. 3863 5116. I givet fald vil vi tage et røntgenbillede af dit knæ og du vil blive set af den læge, som har opereret dig, hvis muligt.

Redaktør