Ved din kikkertundersøgelse af knæet blev der foretaget følgende
☐ Oprensning af irritationsvæv i knæet (synovit)
☐ Fjernelse af en slimhindefold i knæet (plica)
Fjernelse af meniskskade, hvor det beskadigede meniskvæv er bortklippet
☐ Indre (mediale) menisk. Der er fjernet ca. __________% af menisken
☐ Ydre (laterale) menisk. Der er fjernet ca. __________% af menisken
☐ Oprensning af bruskskade på
☐ Knæskal (patella)
☐ Førefure (trochlea)
☐ Indre/ydre lårbenskno (mediale/laterale femurkondyl) ☐ Indre/ydre underbenskno (mediale/laterale tibiakondyl)
☐ Oprensning af en skade på forreste korsbånd (ACL)
☐ Fjernet en mus (løst stykke knogle eller brusk)
☐ Andet _______________________________________________________________________
Knæets anatomi
Knæet er et hængselled, der udgøres af tre knogler: lårbenet, underbenet og knæskallen. Alle tre knogler har bruskdækkede ledflader, der skal få leddet til at glide ubesværet.
Knæet stabiliseres af forreste og bagerste korsbånd, der ligger midt inde i knæet, samt af de indvendige og udvendige sideledbånd, der ligger uden for knæleddet på hver sin side
Meniskene er to halvmåneformede bruskskiver, der ligger på henholdsvis ydersiden og indersiden af knæet. Meniskene fungerer som vægtfordeler.
Knæleddet er omgivet af en ledkapsel, der omslutter ledhulen og danner ledvæsken. Fortil i knæet ligger et fedtlegeme (Hoffas fedtlegeme), der glider ind i knæet, når dette bøjes.
Efter udskrivelsen
Suturerne (stingene) fra operationen fjernes efter 10-14 dage, enten i vores ambulatorium M51 eller hos din egen læge. Du vil enten få en tid med til vores ambulatorium, eller selv skulle bestille tid hos din egen læge.
Forbindingen og plasteret skal fjernes dagen efter operationen. 24 timer efter operationen behøver der ikke længere være plaster på såret, medmindre det siver fra det. Hvis plasteret bliver snavset, eller der er sivet blod eller væske igennem, skal det skiftes.
Ved tegn på infektion såsom feber, rødme, varme og hævelse af knæet, skal du kontakte afdelingen eller henvende dig på din lokale akutklinik. Vær opmærksom på, at det er normalt at dit knæ hæver efter en operation og dette i sig selv ikke er tegn på infektion.
Du må tage brusebad 2 dage efter operationen, hvor såret også må blive vådt. Du må først tage karbad eller gå i svømmehal 2 dage efter du har fået fjernet trådene.
Sygeplejersken på M50 vil give dig en oversigt over det smertestillende, du vil blive udskrevet med. Du må hellere tage smertestillende lidt længere og så hurtigere få en god bevægelighed, end at spare på det smertestillende og få bevægeproblemer.
Genoptræning
Efter operationen må du bevæge knæet frit og belaste fuldt, dog under hensyn til hævelse og smerter.
Hævelse og smerter er således de to symptomer, der skal styre dit genoptræningsforløb. Det betyder, at får du større hævelse eller smerter efter en aktivitet, skal du sætte dit aktivitetsniveau ned i en periode og kan så øge aktiviteten igen senere.
Det er acceptabelt at du bliver lidt øm eller at det niver lidt ved en aktivitet, men ikke at du får egentlige smerter. Så skal du nedsætte aktivitetsniveauet.
Du må også gerne have lidt hævelse, idet det er normalt efter en kikkertoperation. Større hævelse betyder, at du skal sætte dine aktiviteter ned.
Der er normalt ikke behov for fysioterapeutvejledt genoptræning, og du skal i stedet lave øvelserne i slutningen af dette hæfte.
Bevægelse i knæet
Det er normalt, at der en nedsat bevægelse i knæet lige efter en operation, men bevægelsen skal gerne blive bedre inden for den første uge. Hvis du kun kan bøje 90 grader eller mindre efter én måned eller hvis du ikke kan strække helt ud efter én måned, bedes du kontakte os.
Kontrol
Vi forventer at vi har gjort, hvad der kan gøres inde i knæet og vi har derfor ikke planlagt en efterfølgende kontrol. Der vil dog være sjældne tilfælde, hvor den opererende læge finder grund til at se dig igen. I dette tilfælde får du en tid til kontrol i vores ambulatorium.
Såfremt du har problemer i efterforløbet efter operationen, det være sig smerter eller bevægeproblemer, kan du inden for 3 måneder kontakte afdelingen. Se kontaktinumre på næste side. Hvis der er gået mere end 3 måneder, skal du gå til egen læge, der så kan viderehenvise dig til vores afdeling ved behov.
Sygemelding
Efter indgrebet, skal du forvente at være sygemeldt 1-2 uger, hvis du har stillesiddende arbejde og op til 3-4 uger, hvis du har hårdt, fysisk arbejde. Du vil normalt kunne vende tilbage til sport efter 4 uger. Hvis du har behov for en sygemelding/lægeerklæring, skal du kontakte din egen læge.
Forventninger til en kikkertoperation i knæet
Effekten af en operation afhænger meget af, hvad der er blevet foretaget i dit knæ, og der er stor variation af effekten af det samme indgreb hos forskellige patienter.
Hvis vi fjerner noget af menisken, fjerner mus eller irritationsvæv vil du kunne forvente en forbedring i dit knæ. Ved fjernelse af en del af menisken, er der dog en let øget risiko for slidgigt på langt sigt.
Hvis du har bruskskader, der renses op, er effekten længere om at indtræde - til tider op til 12 måneder - og effekten er mere uforudsigelig. Der vil som regel være hævelse i ca. 3-6 måneder efter operationen.
Hvis vi finder at du har slidgigt, vil dit knæ muligvis blive lidt bedre, men det er forventeligt at du forsat har nogen smerte i knæet, da du uforandret har slidgigt.
Træningsprogram
Is/nedkøling mindsker smerter og hævelse
Når du kommer hjem, kan du bruge en ispakning på knæet ca. 20 min., 5 x dagligt. Læg et klæde mellem huden og ispakningen for at undgå forfrysninger i huden. En ispakning kan være en pose frosne ærter eller frossen brun sæbe i en frysepose.
Forsæt med at bruge ispakninger så længe knæet er hævet. Det er også en god ide, at du bruger ispakninger efter du har udført øvelserne.
Sådan hviler du benet
For at nedbringe hævelse er det en god ide at ligge med det opererede knæ over hjertehøjde. Hvis dette ikke er muligt, kan benet lægges op på en stol eller lignende. Hold gerne knæet strakt. Du må ikke ligge med en pude under knæet, men gerne under underben, så knæet ligger strakt ud.
Husk venepumpeøvelser
Når du ligger med benet højt, skal du huske også at lave venepumpeøvelser. Det gør du ved at bøje og strække knæet samt vippe med foden. Venepumpeøvelser gør, at hævelsen transporteres væk fra knæet.
Vejledning i brug af stokke
Benyt dig af to stokke så længe du har smerter i benet. Når du kan klare dig med én stok, skal den holdes i den raske side, og følges med det opererede ben.
Sørg for, at din gang er så normal som mulig, dvs.
- Sæt hælen i
- Rul derefter henover foden
- Stræk ud i hofte og knæ og sæt af med tæerne
- Øv dig i at fordele vægten ligeligt på begge ben
Sådan går du på trapper
- Tag ét trin ad gangen
- Sæt det raske ben først op, når du går op ad trapper og det opererede ben ned først, når du går ned ad trapper
- Når du er i stand til det, må du gå normalt på trapper
Kom ud og gå
Du må stå og gå på benet, når du har kontrol over dine muskler omkring knæet. Den første uge efter operationen skal du ikke forvente at kunne gå ture.
Gå herefter flere korte ture, og øg langsomt til længere ture.
Du må gerne cykle på motionscykel.
Om øvelserne i dette hæfte
Dette program indeholder øvelser som du skal udføre i den første tid efter kikkertoperationen. Målet er, at du skal kunne strække og bøje det opererede knæ som det raske samt gå normalt.