Hvad er Hepatitis?
Hepatitis er leverbetændelse, som skyldes et smitsomt virus, der angriber leveren. Heptatitis findes i tre varianter; A, B og C.
Hepatitis A
Hepatitis A smitter ved mad og drikke, der er forurenet med afføring samt ved seksuel kontakt, der involverer kontakt med anus. Symptomerne på Heptatitis A er gulfarvning af hud og øjne, kvalme og madlede samt smerter og ubehag
under højre ribbensbøjning, lys afføring og mørk urin. Sygdommen bliver aldrig kronisk og kan forebygges ved vaccination.
På Klinik for Kønssygdomme undersøger vi ikke for Heptatitis A, og vi vil derfor ikke beskrive denne variant yderligere her.
Hepatitis B og C
Hepatitis B og C overføres bl.a. ved seksuel kontakt.
Hepatitis B og C findes i blod, sæd, andre sekreter og på slimhinder hos den, der er smittet.
Hepatitis B og C kan udvikle sig til kronisk leverbetændelse og dermed udvikle varig skade på leveren i form af skrumpelever og leverkræft.
Hvordan smitter Hepatitis B og C?
Hepatitis B og C smitter ved seksuel kontakt og via blod, f.eks. ved blodtransfusion, ffra mor til barn under fødslen og ved at dele sprøjter og smitterør.
Mænd, der har ubeskyttet sex med mænd samt stiknarkomaner er i særlig risiko for at blive smittet. Hepatitis B er udbredt blandt mænd, der har sex med mænd (MSM).
Risikoen for at blive smittet med Hepatitis B stiger, hvis man flere gang er sammen med en, der er smittet, eller hvis man har mange skiftende partnere.
Hepatitis B er udbredt i Asien, Afrika, Sydamerika, Sydeuropa, Østeuropa og Grønland. I Danmark er forekomsten af hepatitis B og C lav. Hepatitis C ses oftest hos personer med stof forbug i forbindelse med at det sniffes eller injiceres.
Klinik for Kønssygdomme tilbyder undersøgelse for Hepatitis B og C til personer med risiko adfærd.
Hvad er symptomerne på Hepatitis B og C?
Langt de fleste, ca.90%, opdager ikke, at de er smittede. De oplever måske en forbigående influenzalignende tilstand.
Mellem 25-40% opdager slet ikke, at de er smittet, men er bærere af sygdommen og kan risikere at smitte andre.
Andre oplever de typiske symptomer på leverbetændelse med gulfarvning af hud og øjne, kvalme, madlede, smerter eller ubehag under højre ribbensbøjning, lys afføring og mørkfarvet urin, evt. feber.
Tiden fra smitte til man evt. får symptomer er:
- Hepatitis B: 6 uger til 6 måneder
- Hepatitis C: 7 til 8 uger
Hvordan påvises Hepatitis B og C?
Hepatitis B og C påvises ved en blodprøve.
Hvordan foregår behandlingen?
Får man påvist en Hepatitis B eller C, henvises man til en infektionsmedicinsk afdeling, som vil varetage behandlingen. Behandlingen vil afhænge af typen af Heptatitis og af, hvor påvirket leverfunktionen er.
Hvordan forebygges Hepatitis B og C?
Kondom kan nedsætte risikoen for smitte med Hepatitis B og C virus. Men man kan stadig blive smittet ved fx kys og oralsex, hvis man har rifter eller sår i munden.
Vaccination mod Heptaitis B
Man kan blive vaccineret mod Hepatitis B. Region Hovedstaden tilbyder gratis vaccination mod Hepatitis B til bl.a. mænd, der har sex med mænd (MSM). Tilbuddet gælder alle, der er bosiddende i regionen.
For at få vaccinationen gratis skal man henvende sig til sin praktiserende læge og henvise til den §2-aftale, der er lavet i Region Hovedstaden. Lægen skal bruge ydelseskode 4105. Man skal have taget blodprøve før vaccination for
at se, om man tidligere har haft smitsom leverbetændelse.
For at vaccinen skal virke længst muligt, skal man have 3 vaccinationer:
- vaccination gives med det samme
- vaccination gives 1 måned efter 1. vaccination
- vaccination gives 6 måneder efter 1. vaccination