Hårcyste, operation for, Bascom

Denne pjece er til dig, der skal have opereret en hårcyste (pilonidalcyste) ved en Bascoms operation på Dagkirurgisk Afsnit K. Her kan du læse om operationen, og om hvad du kan forvente dig efter operationen og ved udskrivelsen.

Det er planlagt, at du skal have lavet en operation for at fjerne en hårcyste (pilonidalcyste). Vi forventer, at du inden operationen har læst pjecen Velkommen til Dagkirurgisk Afsnit K, hvor du kan finde mere information om din forberedelse til operationen.

Hårcyste

En hårcyste opstår i revnen mellem balderne over endetarmsåbningen og indeholder oftest hår, der giver betændelse i underhuden – deraf navnet hårcyste.

Betændelsen kan være kronisk og vise sig som betændelsesgange (også kaldet fistler) med ømhed, væske og pus. Betændelsen kan også være akut og vise sig som en byld med smerter, hævelse, rødme, feber og eventuelt udtømmelse af pus.

Bascoms operation tilbydes, når der har været tilbagevendende tilfælde med hårcyste og eventuelt fistler. Operationen planlægges, når der ikke er akut betændelse. 95% patienter bliver helbredt af denne operationsmetode.

Hvordan foregår operationen?

Operationen sker altid i fuld bedøvelse og varer ca. 60 minutter. Ved operationen gøres kløften mellem balderne mindre dyb.

Det gør man ved at fjerne hud på den ene balde og løsne en hudlap på den anden balde. Hudlappen trækkes over på modsat balde og dækker såret. Derved undgår man sår i selve revnen, og man opnår en bedre heling af såret. Operationssåret bliver syet med selvopløselig tråd.

Under operationen bliver der lagt et tyndt sugedræn, der fjerner overskydende blod og væske fra operationsområdet. Drænet bliver fjernet efter 1 døgn.

Efter operationen

Når operationen er overstået, bliver du kørt tilbage til Dagkirurgisk Afsnit K, og du bliver udskrevet senere på dagen med sugedrænet, som sygeplejersken vil vise dig, hvordan fungerer.

Udskrivelse

Du bliver udskrevet samme dag, som du bliver opereret.

Kvalme

Nogle patienter oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Der er ingen regler for, hvad du må eller ikke må spise efter operationen - du må spise og drikke, hvad du har lyst til.

Tarmfunktion

Hvis du efter operationen oplever at være forstoppet, er det en god idé at tage et afføringsmiddel, f.eks. Magnesia eller HUSK®, som kan købes i håndkøb på apoteket. Derudover skal du huske at drikke rigeligt med væske og bevæge dig så meget som muligt.

Operationssår/forbinding

Såret strækker sig fra lidt under halebenet til tæt på endetarmsåbningen. Du får en forbinding henover såret, som sygeplejersken skifter dagen efter operationen, hvor du skal møde i ambulatoriet. Du får samtidig fjernet drænet. Den nye forbinding skal sidde på i 2 døgn, hvorefter du selv skal tage den af. Herefter skal du ikke have forbinding på mere.

Det kan ske, at den nederste del af såret vil åbne sig en anelse pga. stræk, men det vil ofte hele af sig selv i løbet af 2 måneder.

Hygiejne og badning

Når der er gået 24 timer efter operationen, må du igen tage et bad. Du skal dog sørge for at skåne forbindingen, så den ikke bliver for våd og løsner sig. Når du selv har fjernet forbindingen efter 2 døgn, kan du igen tage brusebad, som du plejer. Du må gå i svømmehal og karbad, når såret er helet – dog tidligst efter 2 uger.

Antibiotika

Samme aften, du er blevet opereret, starter du en forebyggende kur mod infektion med 2 forskellige slags antibiotika. Din kontaktsygeplejerske vil give dig tabletter med hjem til de i alt 3 dage, kuren varer (se nedenstående skema).

Smerter efter operationen

Vi anbefaler, at du tager fast paracetamol (Panodil®/Pinex®/Pamol®) og ibuprofen (Ipren®/Ibumetin®) mod smerter (håndkøbsmedicin) og evt. morfin som tablet. Det er vigtigt, at du tager de tilbudte smertestillende tabletter, så du ikke får smerter, du kan undgå.

Tidspunkt: Kl. 08Kl. 12Kl. 17Kl. 22
Tablet paracetamol á 500 mg, 2 tabletter
Tablet ibuprofen á 400 mg, 1 tablet 
Tablet ciprofloxacin á 500 mg, 1 tablet  
Tablet metronidazol á 500 mg, 1 tablet 

 Der kan efter behov også suppleres med morfin á 10 mg, 1 tablet efter anvisning, som du vil få udleveret ved udskrivelsen. Efter 3 dage er det som regel nok med håndkøbsmedicinen.

Fysisk aktivitet

For ikke at belaste eller strække i såret, anbefaler vi dig i 2 uger efter operationen at undgå:

  • at sidde på hug
  • at cykle
  • at dyrke motion

Du kan roligt stå og gå, men du skal være opmærksom på ikke at sidde på en måde, der trykker eller strækker i såret, og du må ikke sidde for længe ad gangen.

Bilkørsel

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Arbejde og sygemelding

Du skal regne med at være sygemeldt 2-3 dage afhængigt af dit arbejdes belastning. Under alle omstændigheder bør du dog undgå større fysisk aktivitet i 2 uger. Har du brug for en lægeerklæring, skal du kontakte din egen praktiserende læge.

Komplikationer

Op mod 40% oplever forsinket heling, der får såret til at væske i op til flere måneder efter operationen – uden at dette er et tegn på, at sygdommen er kommet igen. Hos nogle (ca. 5%) vil der komme en byld, når såret er lukket, og det kan være nødvendigt med en ny operation.

Byld i operationssåret vil vise sig som:

  • smerter, hævelse, ømhed og rødme omkring såret
  • tiltagende sivning af væske fra såret
  • feber

Ved tegn på komplikationer kan du indenfor de første 10 dage efter operationen kontakte Dagkirurgisk Afsnit K, mandag til fredag ml. kl. 07.00-20.00, på telefon 3863 5717. I weekend og på helligdage kan du kontakte Kirurgisk Modtageafsnit KMO på telefon 3863 5635.

Efter de 10 dage vil eventuelle kontrolbesøg foregå hos din praktiserende læge.

Yderligere information

Du kan læse mere om pilonidalcyste på den engelske hjemmeside på internettet: www.pilonidal.org

Redaktør