Golimumab (Simponi®), behandling med

Inflammatorisk tarmsygdom kan behandles med Simponi®(golimumab). Læs om behandlingen her.

Simponi® (golimumab) bliver brugt til behandling af inflammatorisk tarmsygdom. Simponi® virker ved at hæmme det betændelesfremmende stof Tumor Necrosis Factor Alfa (TNF-alfa). TNF-alfa spiller en central rolle i den vedvarende betændelsesproces, der ses i tarmen ved inflammatorisk tarmsygdom.

Hvordan skal medicinen tages?

Simponi® gives som indsprøjtning lige under huden. Normalt vil dosis være 200 mg Simponi® ved første behandling. Næste behandling efter 14 dage vil være 100 mg. Herefter er behandlingen 50 mg eller 100 mg (afhængig af vægt: >80 kg er dosis 100 mg) hver 4. uge i den periode, som lægen har ordineret.

Indsprøjtningen med Simponi® kan man selv eller et familiemedlem foretage derhjemme efter oplæring i indsprøjtningsteknik af sygeplejersken i Medicinsk Ambulatorium K. Simponi® kan også gives af hjemmesygeplejerske. Der kan forekomme irritation på indstiksstedet med ømhed, hævelse og smerter.

Ofte vil der gives anden immundæmpende medicin samtidig med Simponi®, fx azathioprin (Imurel®). Der er normalt ikke problemer med samtidig indtagelse af anden medicin.

For at opnå den bedste virkning bør du tage dosis som aftalt. Glemmer du en dosis, bør du tage den, når det opdages; du skal ikke tage dobbelt dosis.

Simponi® opbevares i køleskab (2-8oC) og fragtes i køletaske.

Hvor hurtigt kan man forvente effekt af behandlingen?

Simponi® dæmper sygdomsaktiviteten ved inflammatorisk tarmsygdom hos over halvdelen af de behandlede patienter. Hvis Simponi® har den ønskede virkning, vil den indtræde efter få uger.

Hos omkring 40% af patienterne er der desværre ingen sikker effekt af behandlingen. Man kan beklageligvis ikke på forhånd sige, hvilke patienter der har glæde af behandlingen.

Hvis der er positiv effekt af Simponi®, vil der normalt blive tilbudt vedligeholdelsesbehandling med indsprøjtning hver 4. uge. Man stiler mod behandling i op til et år, men i enkelte tilfælde vil man vælge at fortsætte behandlingen.

Blodprøver

Behandlingen med Simponi® bliver overvåget i ambulatoriet. Du vil regelmæssigt få taget blodprøver, og der vil jævnligt blive aftalt kontrolbesøg.

Bivirkninger

De fleste personer tåler Simponi® godt. Alvorlige allergiske reaktioner forekommer ekstremt sjældent.

Lette gener kan være øget tendens til forkølelse, ondt i halsen og blærebetændelse.

Alvorligere infektioner som lungebetændelse kan ses. Der kan meget sjældent forekomme allergisk reaktion efter flere dage til måneder i form af ømhed eller muskelsmerter, udslæt, feber, hævelse af ansigt og hænder, ondt i halsen, hovedpine, kløe og synkebesvær. Oplever du disse symptomer, skal du kontakte din kontaktlæge i Medicinsk Ambulatorium K eller ringe til Akuttelefonen på 1813.

I sjældne tilfælde kan der ses opblussen af tidligere infektion med tuberkulose eller virusleverbetændelse. Før behandlingsstart forsøger lægen derfor at udelukke disse infektioner. Hvis du ved, at du har haft tuberkulose, er det vigtigt, at du fortæller det til lægen.

I meget sjældne tilfælde har en alvorlig form for lymfekræft været rapporteret hos unge patienter med inflammatorisk tarmsygdom, der blev behandlet med en kombination af Simponi®lignende medicin og azathioprin eller 6-Mercaptopurin (Purinethol®). En sammenhæng mellem sygdommen og behandlingen er dog usikker, men kan ikke udelukkes.

Særlige hensyn

Enkelte hjertesyge personer har oplevet forværring af deres hjertesygdom under behandling med Simponi®-lignende medicin. Hjertesygdom kan derfor tale imod at opstarte Simponi®behandlingen.

Tidligere kræftsygdom vil normalt udelukke opstart af Simponi®-behandling.

Graviditet og amning

Behandling med Simponi® under graviditet og amning skal kun foregå efter individuel vurdering af speciallæge. Planlægger du graviditet, skal du tale med din behandlingsansvarlige læge om det. For kvinder er det af stor betydning, at graviditeten planlægges således, at tarmsygdommen er i ro inden graviditeten. Herved opnår du de bedste forudsætninger for et optimalt graviditetsforløb.

Vaccinationer

Planlægger du en udlandsrejse, er det vigtigt at undgå destinationer, der kræver vaccination med levende vacciner (hyppigst gul feber), når du er i behandling med Simponi®

Redaktør