Galdegang og bugspytkirtel, kikkertundersøgelse med røntgen af, ERCP

Information til dig, som har været til kikkertundersøgelse af galdeveje. Læs her hvordan du skal forholde dig efter undersøgelsen.

Det er planlagt, at du skal til kikkertundersøgelse af galdegangen og gangen i bugspytkirtlen (ERCP). ERCP står for Endoskopisk Retrograd Cholangio-Pancreaticografi.

Hvis du er forhindret i at møde til undersøgelsen, bedes du hurtigst muligt give os besked på telefon 3863 5468, hverdage mellem kl. 08.00 - 15.00.

Før undersøgelsen

Du skal være opmærksom på, at en kikkertundersøgelse af galdegangen og bugspytkirtlen kræver forberedelse.

Ca. 3. dage før undersøgelsen:

Du skal have taget blodprøver inden undersøgelsen. Dette foregår i vores ambulante blodprøvetagning i Indgang 60. De har åbent mandag-fredag kl. 07.45-14.30.

På undersøgelsesdagen:

Du må spise frem til 6 timer før undersøgelsen, og du må drikke tynde væsker uden mælk (vand, saft, te, kaffe) frem til 2 timer før undersøgelsen. Til selve undersøgelsen skal du være fastende og tørstende.

Hvis du er vant til at tage medicin om morgenen, må du gerne tage det med ét glas vand. Hvis du har diabetes, anbefaler vi, at du ikke tager din morgeninsulin eller tabletter, fordi du er fastende.

Du skal børste dine tænder grundigt inden undersøgelsen.

Det er en god idé at have behageligt og løstsiddende tøj på til undersøgelsen, f.eks. en t-shirt og et par joggingbukser/gamacher.

Undersøgelsen

Inden undersøgelsen lægges der med en nål et plastikkateter ind i en blodåre på din arm. Gennem den kan du få smertestillende og beroligende medicin. Du får også tilbudt at drikke noget lokalbedøvende mikstur, som bedøver dig i svælget.

Du skal ligge på maven, mens undersøgelsen foretages. Til undersøgelsen bruges en tynd, bøjelig kikkert, som føres gennem munden, spiserøret og mavesækken til tolvfingertarmen. Her udmunder galdegangen og gangen i bugspytkirtlen.

Gennem slangen føres et tyndt kateter ind i galde- eller bugspytkirtelgange. Der sprøjtes kontraststof ind, så man kan røntgenfotografere galde- eller bugspytkirtelgangen.

I forbindelse med undersøgelsen kan der udføres forskellige former for behandling. Hvis der er galdesten i galdegangen, kan stenene fjernes. Hvis der er en forsnævring i galdegangen, så galden ikke kan løbe ud i tarmen, kan der indlægges et lille plastik- eller metalrør i galdegangen.

Straks efter undersøgelsen giver sygeplejersken dig en stikpille (Diclofenac) ind i endetarmen. Det er for at forebygge bugspytkirtelbetændelse som komplikation til undersøgelsen.

Undersøgelsen varer ½  - 1 time.

Efter undersøgelsen

Du bliver efter undersøgelsen kørt til Endoskopiafsnit Ks observationsafsnit. Her skal du blive i op til 6 timer. Er du indlagt på ét af de øvrige afsnit, vil du i stedet køre tilbage til sengeafsnittet til observation. Du vil få målt blodtryk, puls og temperatur med jævne mellemrum.

Du skal være sengeliggende de første 2 timer efter undersøgelsen, men må gå på toilettet. Du må først spise og drikke 2-4 timer efter undersøgelsen.

Inden du bliver udskrevet, fortæller lægen dig, hvad undersøgelsen har vist, og I aftaler, om der skal foretages yderligere undersøgelse eller behandling. Du får også at vide, om du eventuelt skal komme til kontrol. Hvis der er taget vævsprøver, får vi svaret ca. 10 dage efter undersøgelsen, og vi aftaler med dig, hvordan du får svaret.

Bivirkninger ved beroligende og smertestillende medicin

Der kan forekomme lette bivirkninger i form af sløvhed, træthed, forbigående hukommelsesbesvær og kvalme.

Alvorlige bivirkninger i form af nedsat vejrtrækning og lavt blodtryk forekommer yderst sjældent. Hvis vejrtrækningen eller blodtrykket påvirkes, vil der blive givet en modgift mod den beroligende eller smertestillende medicin. Dette medfører, at observationstiden efter undersøgelsen forlænges, indtil der er sikkerhed for, at dit blodtryk eller din vejrtrækning er normal.

Hvis du har fået medicin, må du ikke føre motorkøretøj, køre på cykel eller betjene maskiner og værktøj inden for de næste 24 timer. Det skyldes, at medicinen først er helt ude af kroppen på det tidspunkt.

Komplikationer

Du kan have en let trykken i maven og ømhed i halsen lige efter undersøgelsen. Det vil dog hurtigt forsvinde.

Til undersøgelsen bliver der brugt røntgenstråler. Mængden af stråler svarer til den mængde baggrundsstråling, som vi normalt ville få over et par dage.

Vi skal dog vide, om du er gravid, da fostrets celler er mere følsomme for røntgenstråler end voksnes.

Redaktør