Endetarmen, ultralydsundersøgelse af

Denne pjece er til dig, der skal have lavet ultralydsundersøgelse af endetarmen. Her kan du læse, hvordan du skal forberede dig til undersøgelsen, som foregår i Kirurgisk Ambulatorium K.

Det er planlagt, at du skal have undersøgt endetarmen med ultralyd. Til undersøgelsen bruges et ultralydsapparat, som er et kort, stift rør, som er ca. 1 cm. i diameter.

Før undersøgelsen

Du skal ikke faste eller tørste til denne undersøgelse. Du må spise og drikke, som du plejer.

For at lægen kan lave ultralydsundersøgelsen, er det vigtigt, at endetarmen er tom. For at tømme endetarmen skal du tage et lavement (Klyx® 240 ml) tidligst 2 timer før undersøgelsen. Du kan købe Klyx® på apoteket, eller du kan hente det gratis i Kirurgisk Ambulatorium K.

For at tage Klyx® skal du ligge på dine venstre side, mens du sprøjter indholdet af plastikflasken op gennem endetarmsåbningen.. Du skal blive liggende og holde på væsken i 5-10 minutter, før du går på toilettet.

Kan du ikke selv tage Klyx® hjemme, kan sygeplejersken hjælpe dig med at tage det i Kirurgisk Ambulatorium K. I så fald skal du forinden ringe til Kirurgisk Ambulatorium K på telefonnummer 3863 5263 og aftale et mødetidspunkt.

Undersøgelsen

Til undersøgelsen skal du ligge på ryggen med benene i benstøtter. Ultralydsapparatet føres ind i endetarmen, hvilket kortvarigt kan føles lidt ubehageligt.

Undersøgelsen varer ca. 20 - 30 minutter.

Efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen fortæller lægen dig, hvad undersøgelsen har vist.

Redaktør