Endetarmen og den nederste del af tyktarmen, kikkertundersøgelse af (sigmoideoskopi)

Information til dig, der skal til undersøgelse i Medicinsk Ambulatorium K. Læs her, hvordan undersøgelsen foregår og hvordan du skal forberede dig.

Det er planlagt, at du skal til kikkertundersøgelse af endetarmen og den nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi).

Hvis du er forhindret i at møde til undersøgelsen, bedes du hurtigst muligt give os besked på telefon 3863 6054, hverdage mellem kl 08.00 - 15.00.

Forberedelse til undersøgelsen

Du skal være opmærksom på, at en kikkertundersøgelse af endetarmen og den nederste del af tyktarmen kræver forberedelse. Det er fordi, den nederste del af tarmen skal være tom, for at man kan se slimhinden.

Du må spise og drikke, som du plejer. Lider du af hård mave/forstoppelse, er det godt at drikke rigeligt med vand i dagene op til undersøgelsen.

7 dage før undersøgelsen:

Du må ikke tage jerntilskud 7 dage før undersøgelsen, fordi jern kan farve væsken i tarmen sort.

2 timer før undersøgelsen:

Du skal tømme den nederste del af din tarm ved hjælp af et lavement (Klyx® 240 ml), som du kan få udleveret i Medicinsk Ambulatorium K alle hverdage mellem kl. 09.00-15.00. Du kan også selv købe det på apoteket. Du skal tage Klyx® 2 timer før undersøgelsen.

Sådan tager du Klyx®:

For at få den bedste effekt af Klyx® skal du lægge dig på din venstre side, mens du sprøjter indholdet af plastikflasken op i endetarmens åbning.

Læg eventuelt et håndklæde under dig. Du skal helst blive liggende i 5 -10 minutter på siden for at opnå den optimale virkning af lavementet. Gå derefter på toilettet. Hvis du ikke selv kan tage Klyx®, kan du ringe til Medicinsk Ambulatorium K og aftale at møde tidligere.

Undersøgelsen

Til undersøgelsen bruges en bøjelig kikkert, som er ca. 1 cm i diameter. Kikkerten føres ind gennem endetarmen og videre op i tyktarmen. For at lægen kan se inde i tarmen, er det nødvendigt at puste luft ind. Luften kan give en forbigående trykken i maven.

Gennem kikkerten undersøger lægen slimhinden og tager vævsprøver, hvis det er nødvendigt. Lægen har også mulighed for at tage et billede af tarmen til lægeligt brug. Undersøgelsen varer mellem 10 - 20 minutter.

Efter undersøgelsen

Når undersøgelsen er færdig, fortæller lægen dig, hvad undersøgelsen har vist. Der kan være lidt luft tilbage i tarmen og lidt tynd afføring. Du vil derfor blive tilbudt en ble til hjemturen. Eventuelle luftgener kan forekomme op til et par timer efter undersøgelsen. Det kan hjælpe at motionere eller prøve at gå på toilettet.

Redaktør