Endetarmen - røntgenundersøgelse (defækografi)

Undersøgelsen kan vise, hvorfor der er problemer med at komme af med afføringen.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af endetarmen. Undersøgelsen kan vise, hvorfor du har problemer med at komme af med afføringen. Vi bruger to slags kontraststof for at gøre både endetarmen og tyndtarmen synlig på røntgenbillederne. Dine problemer kan nemlig blandt andet skyldes fremfald af tyndtarmen.

Undersøgelsen varer cirka 2 timer, men det er en god idé at afsætte ekstra tid, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Du skal udrense din tarm

Din endetarm skal være tømt, når vi laver undersøgelsen. Et par timer inden undersøgelsen skal du derfor tage et klyks. Et klyks er et afføringsmiddel i en tube. Du bør være i nærheden af et toilet, når du har taget afføringsmidlet. Du skal selv købe klykset på apoteket og følge anvisningerne i pakken.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern smykker, ur med mere inden undersøgelsen

Smykker og ure kan forstyrre undersøgelsen. Du skal derfor fjerne smykker og andre genstande fra det område, der skal undersøges.

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Undersøgelsen

Du starter med at drikke kontraststof. Herefter skal du vente på at blive kaldt ind til selve undersøgelsen, som foregår cirka 1 time efter.

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi sprøjter kontraststof ind i endetarmen via et kateter. Du kan føle, at du skal på toilettet, når vi sprøjter kontraststoffet ind. Når endetarmen er fyldt, skal du sidde på en bækkenstol og presse kontraststoffet ud, mens der bliver taget røntgenbilleder. Du kan komme på toilettet, så snart de nødvendige røntgenbilleder er taget.

Undersøgelsen varer cirka 45 minutter.

Efter undersøgelsen

Du kan få forstoppelse

Kontraststoffet kan give dig forstoppelse. Det hjælper at drikke rigeligt med væske (1-2 liter) og at spise groft brød, grøntsager og frugt efter undersøgelsen. Desuden kan din afføring se lysere ud end normalt de første dage.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør