Byld, operation for

Denne pjece er til dig, der skal behandles akut for en byld. Behandlingen er en operation, som enten kan ske i lokalbedøvelse eller i fuld bedøvelse. Du kan læse mere om operationen og efterforløbet her.

Om byld

En byld opstår som regel ved tilstopning af udførselsgangene fra de små kirtler i underhuden (f.eks. svedkirtler eller talgkirtler).

Hvis en byld ikke bliver behandlet, vil der ofte gå hul på den af sig selv, og betændelsen kan løbe ud, men det er som regel ikke tilstrækkeligt til at tømme bylden helt. Derfor anbefaler vi operation for at sikre afløb for betændelse og for at rense såret. Antibiotika virker sjældent på bylder.

Operation i lokal bedøvelse

Hvis bylden ikke er for stor og er placeret et sted på kroppen, hvor det er muligt, kan man vælge at operere bylden i lokal bedøvelse. Operationen foregår i Kirurgisk Modtageafsnit KMO og kræver ingen forberedelse af dig som patient. Du kan forvente at gå hjem kort tid efter operationen.

Huden omkring bylden desinficeres, og med en nål sprøjtes lokalbedøvelse ind i området omkring bylden. Når bedøvelsen virker, skærer kirurgen hul i bylden, tømmer den for pus og renser såret op med lidt vand. Såret bliver ikke syet sammen, men skal hele op fra bunden, så bylden ikke gendanner sig. Læs mere om efterforløbet under afsnittet ”Smerter”.

Operation i fuld bedøvelse

Hvis bylden er meget stor eller er placeret et sted på kroppen, hvor lokalbedøvelse ikke er muligt, skal bylden opereres, mens du er i fuld bedøvelse. Det kræver både forberedelse for dig som patient, og der kan være ventetid på operationen. Læs mere herunder:

Akutte operationer på Bispebjerg Hospital

I Abdominalcenter K opererer vi patienter døgnet rundt. Vi har én operationsstue til vores akutte operationer. Det er lægerne, der beslutter, hvilken rækkefølge operationerne skal tages i. Der kan derfor godt være ventetid på operationen.

Sygeplejerskerne og lægerne på afdelingen vil gøre deres bedste for, at ventetiden ikke er ubehagelig for dig. Du kan derfor få lagt drop i hånden til at få væske og medicin ind i en blodåre, mens du faster og tørster. Droppet er et plastikkateter, der med en nål føres ind i en blodåre på din hånd.

Vi kan ikke informere dig om et tidspunkt for din operation, men vi kan gøre vores bedste for at holde dig opdateret på din operations plads i rækkefølgen på operationsprogrammet. Da vi døgnet rundt modtager akutte patienter, kan rækkefølgen dog risikere at blive ændret med kort varsel.

Faste og tørste

Alle muskler bliver afslappede, når du er bedøvet. Hvis mavesækken ikke er tom, er der risiko for, at mavesækkens indhold løber op gennem spiserøret og ned i lungerne under bedøvelsen. Det giver risiko for en alvorlig lungebetændelse.

For at kunne bedøve dig sikkert, er det vigtigt, at du ikke har spist mad (inklusive mælk og drikkeyoghurt) 6 timer før eller drukket (tynde væsker som vand, saft, kaffe og te) 2 timer før bedøvelsen. Det er tilladt at tygge tyggegummi og spise max. 2 pastiller/bolcher frem til bedøvelsen. Er du i tvivl, så spørg din kontaktsygeplejerske.

Hvis du ikke overholder fastereglerne, vil din operation blive aflyst. 

Rygning

Bispebjerg Hospital er røgfrit både inde og ude – også på altanerne. Det gælder også E-cigaretter. Vi har dog en rygekabine ude foran indgang 7A, så hvis det er strengt nødvendigt for dig at ryge, skal du bruge rygekabinen.

Vi fraråder dig at ryge af hensyn til din sårheling. Rygning nedsætter transporten af ilt og næring til såret, og helingen af dit sår bliver hæmmet af nikotinen.

Din forberedelse til operationen

Neglelak: Hvis du har neglelak på fingerneglene, skal du fjerne det inden operationen. Du kan låne neglelakfjerner på afsnittet.

Smykker: Alle smykker og piercinger skal tages ud inden operationen.

Hygiejne: Det er en god idé at tage et brusebad inden operationen. Du skal også sørge for at børste dine tænder grundigt.

Påklædning: Du vil få udleveret hospitalstøj inden operationen. Du må ikke beholde noget af dit eget tøj på (heller ikke eget undertøj). Du får et skab med lås og nøgle, hvor du kan opbevare dine ejendele under indlæggelsen. Sygeplejersken passer på nøglen, mens du er til operation.

Forebyggende medicin: Kort før din operation får du udleveret forebyggende, smertestillende tabletter (paracetamol og/eller ibuprofen), som du skal tage med en lille mundfuld vand. Du får også med en sprøjte en injektion i dit lår med blodfortyndende medicin. Eventuelt får du også særlige støttestrømper på under operationen. Sammen med injektionen forebygger det blodpropper.

Efter operationen

Medmindre et kort ophold på vores opvågningsafsnit er nødvendigt, vil du straks efter operationen blive kørt direkte tilbage til Kirurgisk Modtageafsnit KMO.

Din kontaktsygeplejerske vil tage imod dig og tilbyde dig mad og drikke og evt. smertestillende. Lægen, der har opereret dig – eller sygeplejersken/en lægekollega – vil fortælle dig om operationen og forløbet efter operationen, og om du skal til opfølgning i vores kirurgiske ambulatorium.

Udskrivelse

Du kan forvente at blive udskrevet nogle timer efter operationen.

Kvalme

Nogle patienter oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Der er ingen regler for, hvad du må eller ikke må spise efter operationen – du må spise og drikke, hvad du har lyst til.

Smerter

Du kan forvente at have smerter i såret efter operationen.

Herefter anbefaler vi, at du fortsætter med nedenstående medicin på følgende faste tider i 3 dage efter operationen.

Tidspunkt:Kl. 08Kl. 12Kl. 17Kl. 22
Tablet paracetamol á 500 mg, 2 tabletter
Tablet ibuprofen á 400 mg, 1 tablet 

I nogle tilfælde kan der være behov for stærkere smertestillende, som du så vil få udleveret ved udskrivelsen. Det er vigtigt, at du er smertedækket i tilstrækkelig grad til, at du kan komme ud af sengen og gå frit omkring.

Operationssår og hygiejne

Indtil såret er helet, vil det sive med blodtilblandet vævsvæske.

Du skal bruse såret med lunkent vand morgen og aften. Hvis du ikke har håndbruser, kan du af din kontaktsygeplejerske få udleveret plastiksprøjter til at skylle såret rent. Undgå sæbe i såret.

Når såret og omgivelserne er skyllet, skal du tørre huden grundigt. Du kan eventuelt sætte en forbinding eller et plaster over såret for at beskytte dit tøj. Vi fraråder, at du går i karbad og i svømmehallen, indtil såret er helet. Du må dog gerne bade i havet.

Bilkørsel

Hvis du har været til operation i fuld bedøvelse, må du ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Erhvervsarbejde og sygemelding

Det afhænger af byldens placering på kroppen, om du har behov for at være sygemeldt fra dit arbejde eller studium.

Hvis du får brug for en sygemelding, skal du henvende dig til din praktiserende læge.

Komplikationer

Der er en risiko for, at der kan danne sig en ny byld som kræver en ny operation.

Du skal være opmærksom på:

  • Uændrede smerter efter operationen
  • Såret bliver mere ømt og rødt

 

Redaktør