Ankelled, kikkertoperation i

Denne pjece er til dig, der skal have foretaget en kikkertoperation i ankelleddet. Her kan du læse om operationen, og hvad du kan forvente dig efter operationen.

Kikkertoperation i ankelleddet

Der kan være mange årsager til smerter i leddet, og det vil være din kirurg der bedst kan vejlede dig i dit tilfælde. 

Ved en kikkertoperation i anklen kan man vurdere ledbånd, ledkapsel og brusk. I mange tilfælde er det muligt at reparere skaderne ved operationen

Bedøvelse

Alt efter hvilket indgreb der er planlagt, kan der være forskel på om man vælger fuld bedøvelse eller en kombination af blokade og smertestillende/beroligende medicin. Vores narkoselæger vurderer, hvad der er mest hensigtsmæssigt for dig under hensyntagen til, hvad du skal have opereret.

Hvis du er sund og rask, taler du først med narkoselægen på selve operationsdagen, for de har allerede læst din journal og lagt en plan.

Operationen

Operationen foregår gennem 2 - 3 små huller i huden omkring anklen, hvor kikkerten og instrumenterne føres ind i ankelleddet. Samtidig skylles der vand igennem leddet. Kirurgen kan på den måde undersøge anklen og samtidig reparere eventuelle skader i ankelleddet, rense op og fjerne løse dele af knogle eller brusk (mus) i anklen.

Skader, hvor man typisk foretager en kikkertoperation

Følger efter en forstuvning af anklen

Beskadigelse af ledbånd og brusk i anklen sker typisk i forbindelse med sportsudøvelse eller ved ekstreme fysiske belastninger af ankelleddet under arbejde. Oftest opstår skaden ved, at man vrider om på anklen.

Omfanget af skader på ledbånd og brusk varierer, og langt fra alle kræver operation. Ledbåndene er oftest forstrakt i større eller mindre omfang. De kræver sjældent operation, og de fleste patienter kommer sig ved genoptræning.

En alvorlig forstuvning kan være op til et år eller mere om at falde til ro.

Mus i anklen

Hvis der er slået et stykke brusk eller knogle løs inde i leddet (mus), kan det ligge og smutte rundt og låse leddet fast. Sker dette, er det en god idé at blive opereret.

Slidgigt i anklen

Hvis der er tale om mere udbredte bruskskader (slidgigt) og slimhinden i ankelleddet er blevet irriteret, kan det i nogle tilfælde være en god idé at foretage en kikkertoperation og rense op i leddet, men det afhænger af symptomer og røntgenbilledet.

Er der slidskader på en større del af anklens ledflade, kan dette ikke afhjælpes med en kikkertoperation.

Risici ved kikkertoperation

I sjældne tilfælde kan der opstå blødning i leddet. Dette kan i de fleste tilfælde forebygges ved at holde foden højt over knæhøjde og evt. bruge ispakninger på foden. Især er det vigtigt med disse forholdsregler de første dage efter operationen.

Derudover er der en lille risiko for at beskadige en hudnerve, hvilket kan give føleforstyrrelser ud på fodryggen. I de fleste tilfælde svinder det med tiden. Der er desuden en lille risiko for betændelse i leddet og der vil derfor blive givet forebyggende antibiotika i forbindelse med operationen.

Få procent udvikler en blodprop i venerne i det opererede ben. Det giver hævelse af benet og eventuelt let feber og smerte. Afhængig af, hvor blodproppen sidder, behandles man med blodfortyndende medicin.

Bandage

I de fleste tilfælde får du en støvle på efter operationen og din kirurg lægger en plan for, hvor længe du skal have den på og hvor meget du må støtte på foden.  De første dage efter operationen bør man holde sig i ro og kun støtte let på foden. 

Hvis der opereres på brusken på anklens rulleben vil det være nødvendigt med en periode, hvor du ikke må støtte fuldt på foden, oftest 5-6 uger.

Du får din operationsbeskrivelse med hjem efter operationen, så du ved hvilken plan du skal følge. Du får også krykkestokke og smertestillende med. Se i øvrigt vores generelle patientinformation om fodoperationer.

Er der problemer?

Ring på hverdage tidligt ind til ambulatoriet i dagtid og få gode råd eller aftal kontrol på dagen - tlf. 3863 5116.

Udenfor dagtid (efter kl. 14.00) ringes til sygeplejerskerne  i afsnit M50 på tlf. 3863 5151 eller 3863 5057 for gode råd eller eventuelt en aftale om at komme ind til kontrol.

Bor du langt væk, så kontakt egen læge eller vagtlæge/1813 for rådgivning eller tilsyn. I weekenden og nattetimer er det også vagtlæge/1813 du skal kontakte.

Redaktør