Analfistel, operation med setonanlæggelse

Denne information er til dig, der skal have lagt en seton gennem fistelgangen. En seton er en gummiring eller bomuldssnor. I denne pjece kan du læse om operationen, hvad du skal forberede dig på før og efter operationen.

Denne information er til dig, der skal have lagt en seton gennem fistelgangen. En seton er en gummiring eller bomuldssnor.

Før operationen

Din endetarm skal være tom inden operationen, så du skal derfor tage et lille klysma (Glyoktyl®/ Microlax®) 2-3 timer inden operationen. Vi forventer, at du har læst pjecen Velkommen til Dagkirurgisk Afsnit K, hvor du kan finde mere information om din forberedelse til operationen.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Gennem fistelgangen lægger kirurgen en seton for at holde fistlen åben og dermed drænere fistelgangen. Dette mindsker risikoen for byldedannelse og skaber kontrol over infektionen, før man forsøger at lukke fistlen.

En seton gummiring er en rød elastiksnor, der knyttes med tre silketråde.                     

En seton bomuldssnor er en grøn helt tynd snor, der primært bruges til fistler, der sidder fortil uden ”blinde udløbere” på fistelgangen.

Efter operationen

Efter en kort opvågning på Dagkirurgisk Afsnit K bliver du udskrevet samme dag som operationen. Hvis alt er gået som forventet, bliver du udskrevet af sygeplejersken, som vil gennmgå operationen og efterforløbet med dig.

Smerter

Det er normalt at være øm og at have smerter i og omkring sårene efter operationen. Du skal tage 1g paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) kl.____________

Herefter anbefaler vi, at du fortsætter med nedenstående medicin på følgende faste tider i 3 dage efter operationen:

Tidspunkt:Kl. 08Kl. 12Kl. 17Kl. 22
Tablet paracetamol á 500 mg, 2 tabletter
Tablet ibuprofen á 400 mg, 1 tablet 

Desuden kan der efter behov suppleres med Morfin á 10 mg - 1 tablet efter anvisning. Efter 3 dage er det som regel nok med håndkøbsmedicinen.

Vi forventer, at du før operationen har købt paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) og ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin®).

Det er meget vigtigt, at du tager den anbefalede medicin.

Kvalme

Nogle oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Der er ingen regler for, hvad du må eller ikke må spise efter operationen - du må spise og drikke, hvad du har lyst til.

Tarmfunktion

Du skal sørge for at have lind og helst daglig afføring. Du skal drikke 2 liter væske dagligt og evt. tage tablet Magnesia 1000 mg (2 tabletter) 1 gang dagligt. Magnesia modvirker forstoppelse og kan købes på apoteket i håndkøb.

Fysisk aktivitet

Der er ingen restriktioner for fysisk aktivitet efter operationen.

Hygiejne og badning

Setonen sørger for en åben gang fra tarmen til huden, og der vil derfor sive med væske/sekret fra den ydre åbning. Vi anbefaler, at du bruser området med lunkent vand morgen, aften og efter afføring med en håndbruser. Det er en god idé at massere/trykke på fistelgangen, når du er i bad for at tømme fistelgangen for sekret og for at forebygge byldedannelse.

Huden har ikke godt af at være fugtig, og derfor kan det være en god idé at smøre med barrierecreme i området efter brusning. Du kan købe barrierecreme i håndkøb på apoteket.

Du må gerne bade i havet, men af hygiejniske årsager fraråder vi badning i svømmehal, pool og lignende.

Du skal sørge for, at knuderne på setonen sidder udvendigt, da det kan være smertefuldt og øge risikoen for byldedannelse, hvis knuderne ligger i fistelgangen.

Hvis du observerer eller mærker, at en eller flere knuder på setonen er faldet af, er det vigtigt, at du kontakter Dagkirurgisk Afsnit K eller Dagkirurgisk Ambulatorium K, så der kan knyttes nye knuder på setonen. Dette kan gøres ambulant. Hvis setonen falder ud, skal den genanlægges i fuld bedøvelse inden for 14 dage.

Bilkørsel

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/ værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Sygemelding

Vi anbefaler et par dages sygemelding. Hvis der i forbindelse med operationen er lavet et større sår ved den ydre åbning, kan du have problemer med at sidde ned i længere tid ad gangen. Hvis du ønsker det, kan du få udleveret en skumgummipude at sidde på

Komplikationer

Hudirritation kan forekomme, når området er meget fugtigt. Hvis huden begynder at klø meget, kan det være tegn på svamp. Der kan opstå byldedannelse lige under huden ved den ydre åbning – det vil give smerter.

Hvad gør jeg, hvis jeg får det dårligt?

Du skal kontakte Dagkirurgisk Afsnit K, hvis:

  • Du får feber over 38 grader
  • Du får tiltagende smerter
  • Dit operationssår bliver varmt, rødt, ømt og hævet
  • Du har spørgsmål, du ikke fandt svar på i denne pjece

alle hverdage mellem 07.00 - 15.00 på tlf. 38 63 57 17, hvor du vil få fat på en sygeplejerske. Ved akut henvendelse er der åben til kl. 20.00. 

Redaktør