Analfistel, lukning med Ovescoklips, operation

Denne information er til dig, der skal have lukket en analfistel med Ovesco-klips. Du kan i denne pjece læse om operationen, og hvad du kan forvente dig efter operationen.

Denne information er til dig, der skal have lukket en analfistel med Ovescoklips.

Før operationen

Din endetarm skal være tom inden operationen, så du skal derfor tage et lille klysma (Glyoktyl®/ Microlax®) 2-3 timer inden operationen. Vi forventer, at du har læst pjecen Velkommen til Dagkirurgisk Afsnit K, hvor du kan finde mere information om din forberedelse til operationen.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Ovesco er en metalklips formet som en bjørneklo. Klipsen sættes omkring den indre åbning af fistelgangen. Når den indre åbning er lukket, kan der ikke længere sive luft eller afføring gennem fistelgangen. Fistlen renses op, og ydre åbning af fistlen gøres nogle gange større for at sikre et godt afløb.

Efter operationen

Efter en kort opvågning på Dagkirurgisk Afsnit K bliver du udskrevet samme dag som operationen. Hvis alt er gået som forventet, bliver du udskrevet af sygeplejersken, som vil gennmgå operationen og efterforløbet med dig.

Smerter

Det er normalt at være øm og at have smerter i og omkring sårene efter operationen. Du skal tage 1g paracetamol (Pinex®/Pamol®/ Panodil®) kl.____________

Herefter anbefaler vi, at du fortsætter med nedenstående medicin på følgende faste tider i 3 dage efter operationen:

Tidspunkt:Kl. 08Kl. 13Kl. 18Kl. 23
Tablet paracetamol á 500 mg, 2 tabletter
Tablet ibuprofen á 400 mg, 1 tablet 

Desuden kan der efter behov suppleres med Morfin á 10 mg - 1 tablet efter anvisning. Efter 3 dage er det som regel nok med håndkøbsmedicinen.

Vi forventer, at du før operationen har købt paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) og ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin®).

Det er meget vigtigt, at du tager den anbefalede medicin.

Kvalme

Nogle oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Der er ingen regler for, hvad du må eller ikke må spise efter operationen - du må spise og drikke, hvad du har lyst til.

Tarmfunktion

Du skal sørge for at have lind og helst daglig afføring. Du skal drikke 2 liter væske dagligt og evt. tage tablet Magnesia 1000 mg (2 tabletter) 1 gang dagligt. Magnesia modvirker forstoppelse og kan købes på apoteket i håndkøb.

Fysisk aktivitet

For at skabe de bedste betingelser for at klipsen holder, skal du holde dig i ro de første to uger efter operationen. Du må gerne gå ture, men den første måned skal du undgå fysiske anstrengelser, og du må ikke cykle, sidde på hug eller løfte tungt.

Hygiejne og badning

Vi anbefaler, at du bruser området med lunkent vand morgen, aften og efter afføring med en håndbruser. Indtil såret er helet, kan det sive med lidt blod og sårvæske. Brug evt. bomuldstrusser eller et trusseindlæg for sårvæsken.

Du må gerne bade i havet efter 14 dage, men af hygiejniske årsager fraråder vi badning i svømmehal, pool og lignende, indtil fistlen er helet.

Bilkørsel

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/ værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Sygemelding

Vi anbefaler to ugers sygemelding for alle. Hvis du har hårdt fysisk arbejde, bør du sygemeldes i op til en måned.

Komplikationer

Chancen for, at fistlen lukker, er stor, men der er også risiko for, at den ikke lukker. Der er desuden risiko for byldedannelse i fistelgangen og symptomer på dette er:

  • smerter
  • rødme
  • varme
  • tyktflydende pus
  • feber eller generel utilpashed Hvis du oplever en eller flere af disse symptomer, skal du kontakte os.

Hvis der opstår byldedannelse, vil man indenfor 14 dage anlægge en ny aflastende seton før et nyt lukningsforsøg.

Ambulant kontrol

Du vil få en tid til kontrol hos en fistelsygeplejerske 14 dage efter operationen samt en kontrol hos en fistelkirurg 8 uger efter.

Hvad gør jeg, hvis jeg får det dårligt?

Du skal kontakte Dagkirurgisk Afsnit K, hvis:

  • Du får feber over 38 grader
  • Du får tiltagende smerter
  • Dit operationssår bliver varmt, rødt, ømt og hævet
  • Du har spørgsmål, du ikke fandt svar på i denne pjece

Ved problemer indenfor de første 10 dage efter operationen, kan du kontakte:

Dagkirurgisk Afsnit K, mandag - fredag mellem  kl. 07.00 og 20.00, telefon 3863 5832
Udenfor åbningstiden kan du kontakte Kirurgisk Modtageafsnit KMO på telefon 3863 5635

Redaktør