Amputation af et ben, information om

Denne information er til dig, der skal have amputeret et ben. I pjecen kan du læse om operationen, og hvad du kan forvente dig efter operationen.

Årsag til amputation

Årsag til amputation er hyppigst dårligt blodomløb, som følge af åreforkalkning eller sukkersyge, hvor vævet i benet har dårlige livsbetingelser. Herved kan der opstå sårdannelse og smerter.

Amputation foretages kun, når det er absolut nødvendigt og der bevares altid så meget af benet som muligt. I enkelte tilfælde, ved manglende sårheling, kan det dog blive nødvendigt senere at amputere på et højere niveau.

Før operationen

Amputationsniveauet fastlægges efter forudgående vurdering af benets blodomløb, og vurdering af muligheden for, ved anden behandling, at forbedre blodomløbet i benet. Selve operationen varer ca. 1-1,5 time, men hele proceduren, inklusive opholdet på opvågningsafdelingen, tager ofte flere timer.

Efter operationen

For hurtigt at komme i gang efter operationen, er nedenstående områder vigtige at have fokus på:

Smertebehandling

En god smertebehandling er vigtig for hele dit velbefindende og er en forudsætning for, at du kommer godt og hurtigt igennem dit forløb. Du kan efter operationen have forskellige typer smerter og fornemmelser, hvilket er meget individuelt. Nedenfor kan du læse om de forskellige smerter og fornemmelser:

Sårsmerter:
Smerter i selve operationssåret. Aftager over dage til uger, og behandles hyppigst med morfinlignende præparater kombineret med andet smertestillende.

Fantomsmerter:
Direkte smerter i det ben der er amputeret. Forekommer hyppigst i starten, og behandles som regel med andet smertestillende end morfin.

Fantomfornemmelser:
Følelsen af, at det amputerede ben stadig er der. Forekommer hyppigst i starten, men fortager sig som regel over de følgende uger.

Da behandlingen af sårsmerter og fantomsmerter er forskellig, er det vigtigt, at du beskriver overfor plejepersonalet, hvilken type smerte du oplever.

Ernæring

For at såret på benet kan hele, er det meget vigtigt, at man spiser og drikker godt og får rigelig med proteiner. En god, alsidig kost er også nødvendig for at holde gang i maven. Vægttab frarådes både før, under og umiddelbart efter operationen, da man derved mister muskelmasse, som kan have betydning for genoptræningen. Det anbefales at indtage 2-2,5 liter væske i døgnet.

Rygning

Er du ryger, bør du inden operationen forsøge at blive røgfri. Rygning nedsætter blodforsyningen i de små blodkar, hvilket betyder, at operationssåret heler dårligere.

Træning og aktivitet

Genoptræningen starter lige efter operationen. Denne tilpasses den enkelte patient og fortsætter som regel efter udskrivelsen. Træning og ikke mindst almindelig daglig aktivitet som f.eks. personlig hygiejne og af- og påklædning, har stor betydning for at mindske risikoen for komplikationer. Formålet er også at blive så selvhjulpen og aktiv som mulig efter amputationen. 

Mulighed for proteseforsyning vurderes specifikt for den enkelte patient i ugerne efter operationen. Proteseforsyning kræver både en god fysik, vedholdende træning og psykisk overskud.

Før udskrivelsen vurderes behovet for hjælpemidler og evt. ændringer i hjemmet, og om udskrivelsen mest hensigtsmæssig sker via et genoptræningsophold.

Følelsesmæssig reaktion ved amputation

Det påvirker ethvert menneske at få amputeret en legemsdel. For de allerfleste vil amputationen medføre større eller mindre ændringer i deres liv eller levevis. Følelser som angst, vrede, sorg, bitterhed og modløshed er helt almindelige og en helt naturlig reaktion. Det er vigtigt, at være åben omkring de følelser man har og fortælle om dem til andre.

Hvis du har nogle spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte personalet.

Redaktør