Allergitest med lappeprøver, dag 5/8

Når du får lavet en allergitest med lappeprøver, bliver du testet for stoffer, som ofte giver allergi. Testen viser, om du har allergi for stoffer, du kommer i kontakt med (kontaktallergi).

Hvad er en allergitest med lappeprøver?

Allergitest med lappeprøver er en undersøgelse, der kan vise, om du har allergi over for stoffer, du kommer i kontakt med (kontaktallergi). Kontaktallergi kan forårsage eksem. De stoffer, der giver allergi findes i vores omgivelser både hjemme og på arbejdspladsen. Det kan fx være metaller, farve- og parfumestoffer og visse medikamenter. I testen vil allergi over for et stof vise sig som en rød kløende plet.

Hvordan foregår testen?

Prøverne sættes på ryggen med plaster, hvor de skal sidde i 2 dage. Du skal komme 4 gange i Hudafdelingen fordelt over 7/8 dage: 1. gang: Prøverne sættes på ryggen 2. gang (48 timer efter): Prøverne (plastret) fjernes fra ryggen. Samtidig laves en foreløbig aflæsning af evt. hudreaktionerne. 3. gang hos læge i ambulatoriet (dag 5) 4. gang i laboratoriet (dag 7/8) I den periode skal hudområdet vurderes flere gange for at se, om din hud har reageret på et eller flere af stofferne.

Inden testen foretages, er det vigtigt - Undgå sol eller solarium på ryggen fra 2 uger før testen til testen er slut. - Behandling med prednisolon skal være ophørt 2-4 uger før testen. - Undlad brug af hormoncreme på ryggen fra 3 døgn før testen til testen er slut. - Undlad brug af fugtighedscreme på ryggen fra dagen før testen til testen er slut.

Brug en gammel tætsiddende bluse eller undertrøje, mens testen foregår, da tuschstregerne og indholdet i lappeprøverne kan smitte af på dit tøj og sengetøj. Det er også en fordel, at blusen/trøjen sidder stramt, da det medvirker til, at plastret holdes bedre fast mod huden. Medbring gerne trøjen første dag.

Hvis du er gravid eller ammende, bedes du venligst oplyse lægen eller laboratoriet herom, da vi sædvanligvis ikke tester gravide/ammende.

Hvis du også skal have lavet priktest, må du ikke have indtaget tablet antihistamin fx Benadryl, Telfast, Citrizen og lignende i 3 døgn før undersøgelsen.

Mens plastret er påsat

For at sikre at lappeprøverne er i god kontakt med huden, er det vigtigt at undgå, at ryggen bliver våd, mens du har plastret på. Derfor: - Gå ikke i bad - Undgå fysisk aktivitet, hvor du kommer til at svede. Det kan være at cykle, hårdt fysisk arbejde, løb, fitness og anden motion.

Plastret på ryggen skal fjernes efter 48 timer. Plastret fjernes som regel i laboratoriet. Hvis du selv skal fjerne det, informerer personalet om, hvordan du skal gøre.

Når plastret tages af og ind til aflæsningen

Undgå vand og sæbe på ryggen når du går i bad. Få en pårørende til at genoptegne tuschstregerne umiddelbart efter badet.  Undgå at kradse dig på ryggen under testen, da det kan gøre det vanskeligt at aflæse eventuelle reaktioner på testen.

Bivirkninger/risiko

Det kan føles ubehageligt at have plastret på ryggen i 2 døgn. Hvis man har allergi over for et eller flere af de testede stoffer, vil der opstå rødme under plastret, som kan være ubehagelig og kløende fra dage og op til flere uger. I sjældne tilfælde kan man udvikle allergi over for et af de påsatte stoffer.

Sent fremkomne reaktioner Hvis du opdager en rød kløende plet i testområdet på ryggen, som ikke var der, da aflæsningen af testen blev afsluttet, bedes du venligst kontakte laboratoriet.

Redaktør