Ny viden om PCB

​Hvor farligt er stoffet PCB egentlig for mennesker? Og kan man blive syg af at bo i en lejlighed med PCB? Forskerne på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling arbejder på at finde svarerne.​

​Stoffet PCB (Poly-Chlorede Biphenyler) er udråbt til en stor miljøsynder og der er en handlingsplan på vej til flere milliarder kroner, som skal fjerne PCB i danske boliger og institutioner. Overlæge Niels Ebbehøj fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital anslår, at en til to procent af danskerne bor i boliger med så meget PCB, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der gøres noget ved det.

 

Foto: Colourbox.

I 60’ernes og 70’ernes byggerier var det almindeligt at benytte PCB fx i fuger omkring vinduer og døre. Nu er man for længst holdt op med at bruge stoffet både i Europa og i resten af verden, men på grund af den lange levetid udgør det alligevel stadig en risiko.

Øverst i fødekæden

Man har længe vidst, at PCB er et såkaldt persistent stof, dvs. at det hober sig op i dyr og mennesker. Det betyder også, at det er de arter, som er øverst i fødekæden, der ophober mest af det skadelige stof, for eksempel isbjørne – og mennesker, siger han.

Man regner med, at 90 % af den PCB, danskerne har i kroppen, stammer fra det, vi spiser. De sidste omkring 10 procent skyldes PCB i vores omgivelser, fx i vores bygninger. Ifølge Niels Ebbehøj har der indtil for nylig ikke været opmærksomhed om, hvordan det kan påvirke mennesker at bo i en bolig med et højt niveau af PCB.

Vejen fra bolig til blod

Men da der viste sig en oplagt mulighed for at undersøge effekterne af at bo i en lejlighed med PCB, sprang forskerne til. Det handler om bebyggelsen Farum Midtpunkt, hvor en del af husene er bygget med PCB, en anden del uden. Altså et oplagt sted at undersøge stoffets vej fra inde-miljøet i boligen og til kroppen.

Den undersøgelse, forskerne fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling lavede, viste, at mennesker, der bor i en lejlighed med PCB, havde meget højere værdier af stoffet i blodet end dem fra lejligheder uden PCB.

- Der findes over 200 forskellige typer af PCB – og nogle fordamper lettere end andre. Beboere fra lejligheder med PBC i Farum Midtpunkt havde 3-4 gange så meget af de letfordampelige PCB stoffer i blodet som deres naboer. Det svarer nogenlunde til det niveau, vi alle sammen havde i blodet for ca. 30 år siden, fortæller overlægen.

Er det farligt?

Så langt, så godt. Spørgsmålet er, om det er farligt med disse PCB koncentrationer i blodet?

Ifølge Niels Ebbehøj er der ikke fare for at blive akut syg. Men der er lavet en række dyreforsøg, som viser, at PCB kan føre til sygdomme i immunsystemet og til diabetes samt at det kan påvirke skjoldbruskkirtlen og leveren. Desuden er stoffet under mistanke for at føre til kræft og måske også påvirke vores evne til at få børn.

Børn med lavere fødselsvægt

Sammen med internationale kolleger har forskerne på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling for nylig lavet en undersøgelse, som viser, at kvinder med et højt PCB niveau i blodet får børn, der har en lavere fødselsvægt og som er i større risiko for sygdom og død lige efter fødslen.

Nye undersøgelser

Et naturligt næste skridt for forskerne er at undersøge, om mennesker, der har været udsat for PCB i deres bolig eller fx i skolen, bliver mere syge end andre. Derfor har de i øjeblikket to forskellige projekter i støbeskeen: En undersøgelse blandt voksne danskere, der som børn i 1960’erne og ’70erne har gået i folkeskoler med PCB . Og en undersøgelse blandt danskere, der har boet i boliger med PCB. Begge projekter er kun mulige, fordi Danmark er et gennemregistreret land, hvor det er muligt at følge mennesker over mange år. Perspektivet er, at vi om få år ved meget mere om, hvordan PCB påvirker vores helbred.​

Redaktør