Man regner med, at 90 % af den PCB, danskerne har i kroppen, stammer fra det, vi spiser. De sidste omkring 10 procent skyldes PCB i vores omgivelser, fx i vores bygninger. Ifølge Niels Ebbehøj har der indtil for nylig ikke været opmærksomhed om, hvordan det kan påvirke mennesker at bo i en bolig med et højt niveau af PCB.
Vejen fra bolig til blod
Men da der viste sig en oplagt mulighed for at undersøge effekterne af at bo i en lejlighed med PCB, sprang forskerne til. Det handler om bebyggelsen Farum Midtpunkt, hvor en del af husene er bygget med PCB, en anden del uden. Altså et oplagt sted at undersøge stoffets vej fra inde-miljøet i boligen og til kroppen.
Den undersøgelse, forskerne fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling lavede, viste, at mennesker, der bor i en lejlighed med PCB, havde meget højere værdier af stoffet i blodet end dem fra lejligheder uden PCB.
- Der findes over 200 forskellige typer af PCB – og nogle fordamper lettere end andre. Beboere fra lejligheder med PBC i Farum Midtpunkt havde 3-4 gange så meget af de letfordampelige PCB stoffer i blodet som deres naboer. Det svarer nogenlunde til det niveau, vi alle sammen havde i blodet for ca. 30 år siden, fortæller overlægen.
Er det farligt?
Så langt, så godt. Spørgsmålet er, om det er farligt med disse PCB koncentrationer i blodet?
Ifølge Niels Ebbehøj er der ikke fare for at blive akut syg. Men der er lavet en række dyreforsøg, som viser, at PCB kan føre til sygdomme i immunsystemet og til diabetes samt at det kan påvirke skjoldbruskkirtlen og leveren. Desuden er stoffet under mistanke for at føre til kræft og måske også påvirke vores evne til at få børn.
Børn med lavere fødselsvægt
Sammen med internationale kolleger har forskerne på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling for nylig lavet en undersøgelse, som viser, at kvinder med et højt PCB niveau i blodet får børn, der har en lavere fødselsvægt og som er i større risiko for sygdom og død lige efter fødslen.
Nye undersøgelser
Et naturligt næste skridt for forskerne er at undersøge, om mennesker, der har været udsat for PCB i deres bolig eller fx i skolen, bliver mere syge end andre. Derfor har de i øjeblikket to forskellige projekter i støbeskeen: En undersøgelse blandt voksne danskere, der som børn i 1960’erne og ’70erne har gået i folkeskoler med PCB . Og en undersøgelse blandt danskere, der har boet i boliger med PCB. Begge projekter er kun mulige, fordi Danmark er et gennemregistreret land, hvor det er muligt at følge mennesker over mange år. Perspektivet er, at vi om få år ved meget mere om, hvordan PCB påvirker vores helbred.