Fra kønsvorter til kræft

Et forskningsprojekt sætter fokus på sammenhængen mellem kønsvorter og kræft i endetarmen.

​Mænd, der har sex med mænd, er en særligt udsat gruppe, når det gælder kønssygdomme. 

Kønsvorter (kondylomer) i endetarmen findes især hos mænd, der har sex med mænd – og international forskning peger på, at kønsvorter i endetarmen kan medføre celleforandringer, der med tiden kan udvikle sig til kræft. Kønsvorter skyldes nemlig HPV-virus, som vi ved også kan føre til kræft i anus, penis, hals og hoved – og hos kvinder i livmoderhalsen.


(Foto: Claus Peuckert) 

Undersøger kr​​æft-risiko

Derfor har afdelingslæge Helle Kiellberg Larsen som den første herhjemme sat sig for at undersøge en gruppe mænd med kondylomer i endetarmen. Formålet er at finde ud af, om det er muligt via en anoskopi at finde frem til mænd med celleforandringer, der har risiko for at udvikle kræft og behandle dem på et tidligt stadie.

- Internationalt har vi gennem de sidste 10-15 år oplevet en stigning i antallet af analkræft hos HIV-positive mænd, der har sex med mænd. Nu ligger forekomsten næsten på linje med livmoderhalskræft hos kvinder, før screening for livmoderhalskræft blev indført, fortæller lægen.

Pilotundersøgelsen omfatter i alt tyve HIV-negative og tyve HIV positive homosexuelle mænd, der lider af kønsvorter i endetarmen.

Helle Kiellberg Larsen  afprøver samtidig en ny teknik til at undersøge kondylomer og celleforandringer i endetarmen: High resolution anoscopy med et kikkertinstrument, et kolposkop, der normalt anvendes til at undersøge kvinder for livmoderhalskræft.

Internationa​​l inspiration

Hun er inspireret af kolleger på klinikker for kønssygdomme i udlandet, bl.a. Bochum i Tyskland og San Francisco i USA, som i flere år har anvendt metoden.

- I Bochum bruges metoden til at screene alle HIV-positive mænd, der har sex med mænd for celleforandringer i endetarmen. Og spørgsmålet er jo, om det ville være rimeligt at tilbyde en screening på linje med de undersøgelser for livmoderhalskræft, kvinder får tilbudt, siger Helle Kiellberg.

Hun fortæller, at ingen andre lande har indført en landsdækkende screening af denne art, men at det tilbydes i nogle af de byer, hvor der er et stort homoseksuelt miljø, for eksempel San Francisco og Amsterdam.

Behandling

Helle Kiellbergs projekt er endnu ikke helt afsluttet, men foreløbig har hun fundet otte mænd med moderate til svære celleforandringer, der bliver tilbudt behandling med Cidofovircreme og bliver undersøgt igen efter fire uger for at se, om cremen har haft en effekt på celleforandringerne.

Det er især de HIV-positive mænd, der er udsat for celleforandringer – og det skyldes formodentlig, at deres immunforsvar er nedsat som følge af sygdommen, og de derfor har vanskeligere ved at bekæmpe den HPV-virus, der er skyld i condylomerne og senere i celleforandringer og evt. kræft.

Næste skridt kunne ifølge Helle Kiellberg derfor være at gennemføre en større screening for kondylomer og celleforandringer blandt mænd, der har sex med mænd – og afprøve behandlingens virkning ved at sammenligne den med en kontrolgruppe, der fik en placebo behandling. 



Redaktør