Pressemeddelelse: 37 millioner fra EU til dansk projekt om vægttab

Mange voksne har held med at tabe sig, ofte støttet af effektive kure, men når det gælder om at fastholde vægttabet, er de mere på herrens mark og ender med at tage på igen. Nu skal Institut for Sygdomsforebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler i Region Hovedstaden, sammen med en række europæiske partnere undersøge, om en værktøjskasse af IT-applikationer kan få EU-borgerne til at holde de tabte kilo fra livet.

I alt 1.000 borgere fra Danmark, Portugal og England, der har haft succes med en slankekur, vil i løbet af 2016-18 blive udstyret med en række apps, der råber vagt i gevær, hvis de ændrer på deres sunde vaner. Det sker som led i projekt NoHoW via en bevilling fra EU’s Horizon 2020-program. Formål: At finde løsninger, der hurtigt og billigt kommer den stigende overvægt i Europa til livs.

- Ny forskning viser, at dét at monitorere sig selv, sætte mål og træffe beslutninger på basis af egne valg måske er den bedste metode til at ændre adfærd. Anden forskning peger samtidig på, at stress og følelsesmæssige udsving er afgørende for, om vægten stiger. Vores forsøgspersoner skal derfor selv skræddersy deres egen palet af applikationer, som skal støtte dem i at fastholde vægttabet ved blandt andet at slå alarm, når det er ved at gå galt, siger professor Berit L. Heitmann fra Institut for Sygdomsforebyggelse, der står i spidsen for projektet som koordinator for de i alt 12 deltagende partnere fra fem europæiske lande.

Resultater hurtigt ud til borgerne

Applikationerne spænder bredt fra at tracke forsøgspersonerne via GPS, måle deres aktivitetsniveau til at tilbyde mindfullness-øvelser i deres smartphone, hvis de er kommet i uligevægt af stress og dermed i fare for at vende tilbage til dårlige vaner før vægttabet.

- Udfordringen er ikke at få folk til at tabe sig – det kan de fleste – udfordringen er at få vægttabet til at være varigt, og vi håber med dette projekt at kunne udvikle den teknologi og de indsatser, der skal til for at nå dette, siger Berit L. Heitmann.

NoWoH-projektet gennemføres i samarbejde med en af Englands største kommercielle aktører inden for vægttab, Slimming World, og resultaterne kan derfor hurtigt komme over en halv million mennesker til gode alene i England.

FAKTA

 • Forsøgspersonerne udvælges blandt personer med et dokumenteret vægttab på mere end fem procent af den vægt, de havde før slankekuren.
 • De modtager intervention baseret på autonomi, motivation og stress håndtering
 • Via en vægt og et særligt armband fødes information om forsøgspersonernes tilstand løbende ind til projektets datamaskine
 • Forsøgspersonerne får feedback fra projektet baseret på info fra datamaskinen
 • Forsøgspersonerne er opdelt i fire grupper, der enten får
  - feedback og motivation
  - stresshåndtering via app
  - både feedback, motivation og stresshåndtering
  - eller fungerer som kontrolgruppe, der ikke modtager feedback.
 • Projektet løber fra 2015-2020
 • Partnerne i projektet er fra Danmark, England, Irland, Portugal og Finland.

Yderligere oplysninger:

Professor Berit L. Heitmann, mobil 26 20 40 01, e-mail:Berit.Lilienthal.Heitmann@regionh.dk

Redaktør