Vægttab før puberteten reducerer risikoen for type2 diabetes

​​Det er velkendt, at høj body mass index (BMI) og overvægt i barndommen øger risikoen for type 2 diabetes senere i livet. Men nu viser et stort dansk studie, der netop er offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift, the New England Journal of Medicine, at det kun er tilfældet, hvis overvægten fortsætter indtil puberteten eller senere.

Vent...

Tidligere studier har været for små til at kunne svare fyldestgørende på, om vægttab hos børn med overvægt inden voksenalderen kan være med til at reducere den ellers forøgede risiko, og de har ikke kunne vise, om blot en mindre reduktion i BMI kan reducere risikoen for type 2 diabetes.

- Vores studie viser imidlertid, at drenge med overvægt, der normaliserer deres BMI inden puberteten og bevarer denne normalvægt, indtil de bliver vejet på sessionen, havde samme risiko for type 2 diabetes, som drenge med normalvægt fra 7-årsalderen indtil sessionsalderen, siger postdoc Lise G. Bjerregaard fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der står bag studiet.

Forebyggelse og tidlig behandling er vejen frem
Studiet peger på, at forebyggelse og behandling af overvægt i præpubertetsalderen er vigtige instrumenter i kampen mod type 2 diabetes:

- Resultaterne viser, at det kan betale sig at sætte ind mod overvægt blandt børn, og at det er uhyre vigtigt at forebygge og behandle det, siger Lise G. Bjerregaard, der har udført studiet sammen med blandt andre Jennifer L. Baker fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, der tillige er lektor ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Section for Metabolic Genetics, på Københavns Universitet.

Verdens største studie af sin slags
Studiet er foretaget med udgangspunkt i højde- og vægtmålinger fra københavnske skolelægejournaler og fra sessionsjournaler på 62.565 mænd målt som 7-årige, 13-årige og ved session i 17-26-årsalderen. Mændene, der var født mellem 1939 og 1959, blev fulgt i Landspatientregistret. I alt 6.710 mænd fik en type 2 diabetes diagnose som voksne. Studiet er det største af sin slags i verden.

Pas især på overvægt i 13-årsalderen
Dem, der havde den største risiko, var mænd, som havde overvægt både som 13-årige og som unge mænd. Og mænd, der både havde overvægt som 7-årige, 13-årige og som unge mænd. Begge grupper havde 4 gange øget risiko for at få type 2 diabetes sammenlignet med mænd med normalvægt ved alle aldre. Mænd, som kun havde overvægt ved sessionsalderen, havde 3 gange øget risiko. Overvægt ved 13-årsalderen er altså særlig risikofyldt.

Studiet viste samtidig, at drenge, der har svær overvægt som 7-årige eller overvægt som 13-årige, har en gavnlig effekt af at normalisere deres BMI, inden de når sessionsalderen. De kan dog ikke fuldstændig eliminere den forøgede risiko, men de kan reducere den kraftigt.

FAKTA

• Studiet er finansieret af Den Europæiske Unions Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram (n° 633595, DynaHEALTH) og Det Europæiske Forskningsråd (FP7/2007-2013, ERC n° 281419).
  • Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse er en ny enhed fusioneret af to af Region Hovedstadens forskningsenheder.
  • Det nye center, som ledes af centerchef Tine Jess og forskningschef Allan Linneberg, har 100 medarbejdere, der forsker inden for klinisk epidemiologi, befolkningsepidemiologi og sundhedsfremme.

Kilde:

"Change in Overweight from Childhood to Early Adulthood and Risk of Type 2 Diabetes", New England Journal of Medicine (2018):http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1713231

Reference:

Bjerregaard LG, Jensen BW, Ängquist L, Osler M, Sørensen TIA, Baker JL. Change in Overweight from Childhood to Early Adulthood and Risk of Type 2 Diabetes. N Engl J Med 2018; 378:1302-1312. DOI: 10.1056/NEJMoa1713231

Yderligere information

Lise G. Bjerregaard, telefon 38 16 30 65, e-mail Lise.Geisler.Bjerregaard@regionh.dk

Lise Geisler Bjerregaards profil på Frederiksberg Hospitals hjemmeside)