Vi skal ud, der hvor folk bor, lever, dør og går på Facebook

Peter Bentsen er ny centerchef i Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse. Sammen med centerchef Allan Linneberg og kollegaer vil han tage et bredere ansvar for befolkningens sundhed.
Vent...

Peter Bentsen 05 02 2020.jpg

Centerchef Peter Bentsen, foto: Claus Peuckert.

Der er muskler og vilje bag

Peter Bentsen har en vigtig mission og ser et stort potentiale i Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse. Centeret spænder bredt, fra grundforskning, epidemiologi og interventionsforskning til implementering og monitorering, befolkningsundersøgelser med mere.

- Der findes ikke centre med så bred en kompetence i Danmark som vores. Her er kompetente og erfarne folk, og der er muskler og vilje bag, siger Peter Bentsen, som både er beæret, ydmyg og meget stolt over sit nye lederjob.

Hvordan får vi folk til at ændre livsstil?

Han kommer fra en stilling som seniorforsker og teamleder ved Steno Diabetes Center Copenhagen, hvor han især har været optaget af interventionsforskning i forhold til børn og unge.

- Vi har udviklet, testet, evalueret og implementeret tiltag for at fremme børn og unges sundhed. Flere af de interventioner, vi har gennemført, har relevante og signifikante effekter på den enkelte. Men det svære er, hvordan vi får hele grupper (populationer) til at ændre adfærd. Hvordan får vi børn og unge til for eksempel at bevæge sig mere, bruge mindre skærmtid, drikke mindre sukkerholdige drikke eller ryge mindre?

Derfor ser Peter Bentsen det som tvingende nødvendigt, at forskere, praktikere og interessenter samarbejder på tværs af discipliner, professioner og sektorer, hvis der skal skabes forskningsbaserede løsninger for en bedre folkesundhed. Han er overbevist om, at om 5-10 år er hospitalerne endnu mere knyttede til kommunerne og endnu tættere på universiteterne.

Klar til rejsen

Peter Bentsen er i gang med at ’onboarde’, som han kalder sin første tid i centeret. Han er i fuld gang med at besøge de seks sektioner i centeret, lytte og stille spørgsmål til de ca. 100 forskere, der arbejder her. Han skal rundt til de kliniske afdelinger på hospitalet, og han skal tale med eksterne samarbejdspartnere.
Peter Bentsen ser masser af muligheder og potentialer allerede, han er klar til rejsen og til at skabe et forsknings- og innovationscenter på internationalt niveau.

- Hvis man skal gøre noget for folkesundheden, skal vi gøre noget der, hvor folk bor, lever, dør og går på Facebook. Det vil medføre nogle gigantiske fordele for folkesundheden, hvis vi kan det, siger Peter Bentsen og pointerer, at det ikke nytter kun at producere viden til akademikere – det skal ud og bruges.
Han glæder sig til at være centerchef, skabe visionerne og vise vejen sammen medleder og centerchef Allan Linneberg og resten af ledergruppen.

Frivilligt arbejde

Peter Bentsen bor med sin kone og tre børn i Charlottenlund. Han er kendt for at tage aktiv del i civilsamfundet, foreningslivet og laver også en del frivilligt arbejde i flere idræts- og kulturorganisationer. Hans eget idrætsrepertoire er stort og favner flere discipliner lige fra løb og fodbold til bordtennis, ski og vinterbadning. Så kører han ellers taxa for sine børn, når de skal køres frem og tilbage til deres idræts-- og fritidsaktiviteter. Han står gerne for morgenmaden, ganske frivilligt, og nogle gange ender det med, at han dejser om i sofaen om aftenen, medmindre nogle af de mange frivillige jobs eller aktiviteter kalder.

FAKTA

• Peter Bentsen er 44 år og bor i Charlottenlund sammen med sin hustru Mille, som er praktiserende læge, og deres tre børn på 6, 9 og 12 år.
  • Uddannet cand. scient. i idræt og psykologi, ph.d og adjungeret professor på Københavns Universitet. Han skal sammen med centerchef, overlæge, professor Allan Linneberg lede Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse.
  • Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse blev til i januar 2018 som en fusion af det regionale Forskningscenter For Forebyggelse og Sundhed og Afdeling for Klinisk Epidemiologi på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.